Ajungi in oras, iti lasi masina la o parcare de la periferie si iti continui drumul... cu transportul public. Cel putin acesta este conceptul unei parcari, care este construita in cartierul Sculeni al capitalei. Pentru a convinge soferii sa-si lasa autoturismele la intrarea in Chisinau, primaria spune ca va initia... o campanie de informare. Astfel de parcari ar urma sa fie amenajate in toate sectoarele. 

Publicat:03.05.2022, 18:28

Diana AMBROS, REPORTER PRO TV: “Parcarea auto care are o suprafata de circa un hectar este amplasata in cartierul Sculeni al capitalei, in apropiere de parcul La izvor. Aceasta va avea o capacitate de peste 300 de locuri si va fi gratuita, iar dupa ce terenul va fi dat in exploatare, parcare masinilor pe drumul de alaturi va fi interzisa.”

Vitalie MIHALACHE, SEF INTERIMAR AL DIRECTIEI TRANSPORT DIN CADRUL PRIMARIEI CHISINAU: “Acum se fac decapari pentru amenjarea in asfalt si pregatirile pentru pozarea cablu-canal pentru electricitate.”

Pe teren au fost delimitate spatiile pentru parcare, instalate borduri si plantati arbori. In continuare va fi instalat sistemul de iluminat, vor fi montati piloni si camere de supraveghere, dupa care va fi turnat asfaltul si aplicat marcajul. Lucrarile de amenajare a parcarii de pe strada Ghidighici, executate de pretura Buiucani, au inceput anul trecut, iar parcarea urma sa fie gata in decembrie. Termenul a fost extins pana in luna august din cauza ca la licitatia pentru procurarea asfaltului nu a participat niciun agent economic, spun functionarii de acolo. Pana in prezent au fost executate doar 25 la suta din lucrari. Acum, responsabila de proiect a fost numita Directia Transport a primariei.

Vitalie MIHALACHE, SEF INTERIMAR AL DIRECTIEI TRANSPORT DIN CADRUL PRIMARIEI CHISINAU: “ Proiectul era initiat atunci?

- Era initiat si erau executate lucrari de pozare a bordurilor. Cu atat mai mult, tot Directia Transport, cu participarea Exdrupo, a eliberat bordurile care au fost amplasate in terenul respectiv.”

Parcarea de la periferia capitalei va fi destinata calatorilor care vor veni in oras din alte localitati si isi vor putea lasa masina personala pentru a-si continua drumul cu transportul public. Pentru a convinge oamenii sa respecte conceptul parcarii, primaria spune ca va initia o campanie de informare si va instala diferite indicatoare rutiere. Functionarii urmeaza sa stabileasca terenuri pentru astfel de parcari in fiecare sector al capitalei. Lucrarile de amenajarea a parcarii costa primaria circa 10 milioane de lei.