Partidul Actiune si Solidaritate (PAS), al Maiei Sandu, a reusit sa invinga in alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova cu un scor zdrobitor, chiar daca au existat fraude masive la vot, sustine Valeriu Pasa, de la Watchdog.md. Acesta a vorbit si despre ce urmeaza.

Publicat:14.07.2021, 18:05

Dupa inchiderea urnelor de vot de la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, comunitatea WatchDog.md si Institutul de Politici Publice au prezentat rezultatele primului after-poll in care au aratat ca Partidul Actiune si Solidaritate au obtinut un scor important. 

Astfel, estimarile WatchDog si IPP au aratat ca Partidul Actiune si Solidaritate va obtine 55,8%, Blocul electoral al Comunistilor si Socialistilor 23,1% si al treilea partid care a prins Parlamentul, Partidul Politic Sor, 8,1%. 

Datele lor s-au apropiat foarte mult de cele oficiale. Astfel, dupa ce s-au numarat toate voturile, PAS a obtinut 52,80% din voturi, BECS – 27,17%, iar Partidul Politic Sor – 5,74%.

Newsweek Romania a stat de vorba cu unul dintre expertii din comunitatea Watch Dog, Valeriu Pasa, consultant politic, specialist in comunicare publica, management politic si campanii electorale.

Combaterea manipularii opiniei publice, drepturile poltiice ale cetatenilor si securitatea informationala sunt subiectele de cercetare in cadrul proiectelor A.O. Comunitatea ”WatchDog.MD” pe care le studiaza Valeriu Pasa.

Rusia va face tot posibilul sa discrediteze noua guvernare

„Eu vad trei mari amenintari la succesul reformelor din Republica Moldova. Una este obiectiva, cuantificabila, si se refera la lipsa resursei umane calificate, oameni care sa imbine experienta si vointa. Sunt foarte putini astfel de persoane. 

In plus, reforme inseamna ca multa lume va fi data afara, inclusiv din sistemul de justitie. Asa ca va exista o opozitie majora, in special dinspre sistemul judecatoresc, care va anula legi, regulamente, decizii. 

Fiind mana in mana cu procurorii corupti, cu politistii corupti si cu demnitari. 

Practic, va fi o protectie circulara: magistratii pe demnitari, demnitarii pe judecatori. Si tot asa”, a explicat Valeriu Pasa. 

Expertul afirma ca a treia amenintare vine dinspre Rusia, care nu va accepta usor rezultatele alegerilor. 

„Rusia va face tot posibilul sa discrediteze noua guvernare, sa discrediteze reformele si pentru asta vor pompa multa dezinformare si propaganda. 

Ei si-au pregatit multe capete de pod in campania electorala prezidentiala si in campania care s-a incheiat. 

Au vorbit de reforme care se vor face si care sunt necesare, dar le-au dat deja o tenta foarte negativa, le-au diabolizat intr-un fel. 

Si vor merge pe principiul «V-am spus noi, uite ce fac astia». 

Asa ca noul Guvern trebuie sa aiba o buna comunicare, la fel mass-media si partenerii externi care sustin noua guvernare. 

Pentru ca daca fiecare pas in reforme va insemna pierdere de rating pentru partidul de la guvernare si pentru figurile din fata, ritmul acestora vor scadea. 

Politicienii sunt politicieni. Cand le pica ratingul, tind sa se apuce de altceva”, a mentionat Valeriu Pasa pentru Newsweek Romania

A demonstrat seriozitate in lupta anticoruptie

Romania ar putea ajuta cu adevarat Republica Moldova sa lupte cu coruptia si sa se dezvolte daca ar trimite la Chisinau oameni experimentati.

„Dar nu pe modul ineficient al unor experti care stau 6 luni, sunt rupti de realitate si apoi pleaca si nu ramane nimic. 

Ar fi nevoie de un ajutor mai practic, de genul delegarii a 20-30 de procurori care sa lucreze aici. 

Plus sa continue interconectarile pe energie si transporturi, caci si in Romania lucrurile se misca foarte greu. Conducta de gaz, de exemplu, e doar un monument simbolic al prieteniei dintre popoare. Dar nu e pic de gaz”, a precizat consultantul politic. 

Valeriu Pasa afirma ca succesul Maiei Sandu si al PAS se datoreaza maturizarii societatii moldovenesti, dar mai ales seriozitatii pe care a aratat-o actualul presedinte in lupta anticoruptie. 

„Nu s-au schimbat asteptarile din Republica Moldova, doar ca oamenii au fost mintiti. Maia Sandu a reusit in timp scurt sa demonstreze ca pentru ea toata povestea cu lupta impotriva coruptilor e pe bune si ca are capacitatea sa lupte cu toata gasca asta. Plus ca si societatea s-a maturizat. 

Cand a venit premier in 2019, a convins ca pentru ea lupta anticoruptie e serioasa. De cand a devenit presedinte, a demonstrat ca poate si a miscat lucrurile cu putinele atributii pe care le are la presedintie”, a mentionat Valeriu Pasa.

Moldovenii au fost atat de rau mintiti ca, daca un politician are realizari mici sau se tine de cuvant, primeste incredere. 

Iar Maia Sandu si PAS au castigat alegerile cu 52,8% in ciuda unor fraude masive la vot.

„S-au facut fraude mari. Comisia  Electorala e digitalizata. Dar ramane problema vinderii votului. Oamenii dusi cu masina si prelucrati pe drum, cum fac retele de influenta prin sate, carora le dau mii de lei pentru a-i convinge pe oameni cu cine sa voteze, in sate mici au cumparat echipa de la sectia de votare si desemneaza rezultate inexistente”, a dezvaluit expertul Watchdog.md

Sursa: