Igor Grosu este presedintele interimar al Partidului Actiune si Solidaritate, partidul creat de Maia Sandu, presedintele Republicii Moldova. El a fost desemnat la jumatatea lunii martie sa formeze un nou guvern, dar Parlamentul nu i-a acordat votul de incredere. Acest fapt a deschis drum liber declansarii alegerilor anticipate. In aceste zile se asteapta decizia Curtii Constitutionale privind dizolvarea Parlamentului. Intre timp, Parlamentul, a decretat din cauza pandemiei, stare de urgenta pentru doua luni. Conform legii, in starea de urgenta Parlamenul nu poate fi dizolvat. Vedeti mai jos interviul oferit de Igor Grosu pentru hotnews.ro.

Publicat:08.04.2021, 10:33

Aveti sondaje? Cat ar obtine partidul dvs daca ar avea loc alegeri maine?

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Au aparut recent niste sondaje pe care noi le tratam mai cu grija, cu atentie, pentru ca cei care le produc sunt cam cei care le produceau pentru Plahotniuc, la vremea respectiva. Acum le produc pentru Dodon. De aceea noi ne abtinem sa le comentam. Cele care mai apar pe piata ne crediteaza cu un scor bun, dar vreau sa mentionez ca este o fotografie la zi si lucrurile pot evolua in directii diferite, in patru-cinci luni, sau chiar si intr-o luna de zile. Da, este adevarat, la momentul acesta Partidul Actiune si Solidaritate este creditat cu cele mai mari simpatii ale electoratului. Pe de alta parte nu este motiv sa intram in zona de confort si sa ne imbatam cu apa rece ca avem un scor bun acum."

Dar, oricum ar fi sondajele acestea, pierzatorul clar par a fi formatiunile politice care sunt mostenitoarele Partidului Democrat, al lui Plahotniuc, adica Partidul Pro Moldova...

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Da, sunt o categorie care au sanse mici. Celelalte, chiar daca intra, cumva sunt marcate de rezultatul alegerilor de la prezidentiale, vorbesc aici de Partidul Socialistilor, de Sor si mai sunt partide care trebuie sa munceasca. Trebuie sa munceasca sa-si reconsidere strategiile electorale, sa se reorganizeze pe interior, ca sa acceada in parlament. Dar, repet, este o fotografie la zi. Sunt date care ne ajuta sa vedem profilul alegatorului si le interpretam in functie de evenimente ce au avut loc intr-o perioada scurta de timp, cand a fost aplicat sondajul, ca sa vedem cum rezoneaza, care este atitudinea cetatenilor vizavi de pozitionarea unui partid sau altul."

Sunteti presedintele interimar al Partidului Actiune si Solidaritate. As vrea sa va intreb cum vedeti viitorul acestui partid, fiindca Moldova ne-a obisnuit cu partide de lideri. Dispare liderul, se pulverizeaza si partidul. Aveti o strategie prin care sa creati un partid care sa o sa functioneze independent de liderii vremelnici ...

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Da, aveti dreptate, in Moldova cam asa s-au creat partidele..."

Asa se si numesc... Partidul Sor...

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Unii din lipsa de modestie isi eticheteaza cu numele lor si partidul. Sigur, exista aceasta boala, acest trend, partidul liderului. Noi suntem un partid tanar. Sincer vorbind, atunci cand a fost creat partidul in 2016, ne-am zis, haideti sa facem un experiment. Hai sa vedem e posibil de facut un partid fara cineva care sa vina cu saci de bani, fara media. Hai sa-l pornim asa, de jos, sa-l facem ca la carte, nu sa preluam o formatiune, sa-i schimbam un pic denumirea si sa mergem mai departe. Deocamdata reuseste experimentul, vreau sa spun am primit deja botezul electoral in vreo trei campanii, si-n prezidentiale in 2016, 2019, locale si iata, 2020 – prezidentialele. O data cu plecarea liderului, noi la PAS intelegem ca trebuie sa ne organizam mai bine, sa crestem lideri, sa promovam liderii la nivel national, la nivel local, astfel ca partidul sa nu depinda doar de... liderul este important, bineinteles, este locomotiva, dar la fel de importanti sunt membrii, sunt oamenii, activistii, voluntarii, simpatizantii."

Cand veti face congresul partidului?

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Dupa anticipate. Dupa anticipate, am decis la nivel de partid, acum toate fortele, tot efortul le canalizam spre anticipate. Dupa, tragem linia calm, linistit, organizam congresul."

Dar ce fel de partid este PAS? Un partid de stanga, de dreapta? Este afiliat Popularilor Europeni. Daca-mi permiteti o opinie pur personala, pare mai degraba aproape de Renew Europe ca viziune.

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Noi suntem membri – asa cum ati mentionat si dvs – ai familiei popularilor europeni. Sunt voci, colegi care – asa cum ati mentionat – ar opta pentru Renew, ca viziune. Uneori politicile sau liniile doctrinare ale partidelor sunt migratoare. Noi avem colegi care insista foarte mult, si pe buna dreptate, pe implicarea statului atunci cand este vorba de accesul la servicii sociale, educationale, de sanatate, in special acum in perioada pandemiei, responsabilitatea sociala a business-ului e foarte importanta. Mai cu seama noi care suntem o societate in care mediul de afaceri a fost obisnuit cu o interactiune foarte stransa, nu tocmai cea mai buna, cu factorii politici, cu promovarea intereselor unor oameni de afaceri, cu monopolizarea unor sectoare ale economiei. Aici noi suntem pentru dimensiunea sociala a politicii si incercam prin politicile noastre sa temperam aceste porniri de monopolizare, de a specula neajunsurile oamenilor. Haideti sa va dau un ultim exemplu legat de incercarile de a capitaliza pe piata cerealiera. Nu stiu daca ati auzit, a fost o tentativa, deocamdata noi am reusit s-o oprim, de a scoate din rezerva de stat graul si de a-l exporta. Aici sunt implicati niste jucatori de pe piata interna care au cota substantiala pe piata. A trebuit sa intervina politicul, a trebuit sa intervina presedintia, societatea civila, s-a ajuns si la blocarea portului Giurgiulesti, astfel ca in situatie si de criza si de pandemie, rezervele de grau sa fie canalizate in special catre brutarii, crescatorii de animale pentru a-i ajuta sa treaca de aceasta pandemie mai usor, sa evitam cresterea preturilor la paine."

Daca, sa zicem, ati lua un scor foarte bun sau bun la alegeri, cu cine ati putea face aliante, intelegeri, dintre partidele existente?

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Lasand la o parte sondajele eu cred ca in Parlament se vor regasi si alte partide pro-europene. Primele cu care dorim si o sa ne manifestam dorinta de a forma o coalitie sunt partidele pro-europene. Vom dialoga si cu cei care vor subscrie obiectivelor noastre, in special cand vorbim de integrare europeana, de combaterea coruptiei samd. Daca vor fi astfel de partide care vor lasa la o parte ideile care duc la clivaje est-vest, roman-moldovean, da, vom fi deschisi pentru a dialoga astfel sa avem o agenda pro-europeana, anti-corupti."

Sa vedem care ar fi partidele acestea pro-europene. Si-a anuntat acum cateva zile Ion Chicu o posibila formatiune, cel putin in declaratii, foarte decis pro-europeana, dar domnul Ion Chicu provine de la socialisti.

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "E clona socialista."

Apoi ar mai fi domnul Andrei Nastase, poate sa intre sau poate sa nu intre in parlament.

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Totul depinde de ei, cat de bine se vor pozitiona, cat de bine se vor mobiliza. Da, ei au capacitati de mobilizare. Va amintiti probabil acele proteste pe care le-au animat ei in 2015, 2016. Ei au potential."

Exista o anumita tensiune intre partidul domnului Nastase si partidul dvs .

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Trebuie sa recunosc ca da, pentru ca avem – cel putin in privinta alegerilor anticipate – viziuni diferite. Colegii opteaza pentru un guvern si ulterior alegeri anticipate. In opinia noastra orice guvern numit acum ar insemna sa uitam de alegeri anticipate si sa avem alegeri la termen in 2023. Noi optam pentru alegeri anticipate. Dincolo de aceste diferente, noi suntem in contact permanent, colaboram pe platforma parlamentara, cand este vorba de agenda legislativa, proiecte de legi, facem schimb de opinii, ne sustinem reciproc proiectele atunci cand ele coincid ca interes public. Unionistii iarasi, dar sunt fragmentati. Sunt foarte multe partide unioniste..."

Romania a investit destul de mult in partidele unioniste, dar se pare ca e putin probabil sa intre in Parlament.

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Sansa lor e sa identifice un vehicul electoral, ma refer aici la un partid, si sa depuna efort pentru a merge cu acest vehicul in campania electorala. In cazul in care merg pe ideea de bloc, pragul electoral e destul de mare si e putin probabil sa-l treaca, dar in cazul in care ei vor identifica un vehicul electoral, vor depasi anumite suparari intre partidele unioniste. Este un numar substantial de cetateni care vibreaza la acest deziderat si ar avea sansa."

Daca socialistii au un scor slab la alegeri, Dodon va pierde sefia partidului in favoarea lui Ceban?

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Sunt discutii in interiorul partidului socialistilor, sunt cateva grupari, cateva tabere care rivalizeaza intre ele. Decizia dansilor de anul trecut a fost sa-l mentina pe Igor Dodon la sefia partidului. Aici eu m-as abtine sa le dau sfaturi sau sa le spun ce-a fost bine si ce n-a fost bine. Da, este o polemica vizavi de felul cum s-a pozitionat Dodon, cum s-a comportat in campania electorala, obedienta lui fata de est, foarte evidenta, care intr-un final a fost taxata de alegatori, chiar si de alegatorii, sa le zicem, statalisti, moldovenisti, cei care pastreaza o distanta fata de ce se numeste romanesc. Dar nu sunt multumiti atunci cand obedienta este foarte evidenta si izbitoare fata de cei din est, fata de Rusia. Dar e decizia lor, ei decid cum se comporta. Toata perioada de presedintie a lui Igor Dodon a fost o perioada a izolarii, a izolarii de vecini, izolare la Bucuresti, izolare la Kiev. Practic el gravita numai catre un pol, in rest nu era primit nicaieri. Dincolo de faptul ca a afectat imaginea lui, a partidului, pana la urma a afectat imaginea tarii. Eram priviti de catre partenerii de dezvoltare cu o anumita reticenta. Ati auzit probabil ultima idee-traznet a lui Dodon, initiativa de a mai scoate un miliard de euro din rezervele Bancii Nationale. Chiar si fostul lui prim-ministru pe care l-ati mentionat aici, care se lanseaza in politica, si el a zis ca e o idee periculoasa si aberanta. Bineinteles ca va fi furat, va fi sifonat acest miliard, Doamne-fereste sa ajungem acolo. Doi, va duce la Inflatie. Inflatie inseamna saracie, preturi mari si va lovi in cetateni. Asta in timp ce noi am putea avea acces la resurse financiare mult mai ieftine. Vorbim de resursele financiare care vin de la Comisia Europeana, Banca Mondiala, Fondul Monetar International. Iata, vorbim de cele 67 sau 68 de milioane de euro ratate, oferite de Guvernul Romaniei. Este inca un exemplu ca Igor Dodon nu-si doreste integrarea in lumea civilizata. Pentru ca atunci cand vrei sa beneficiezi de aceste resurse, mult mai ieftine, trebuie sa intrunesti niste conditii, sa livrezi niste reforme, sa respecti niste reguli, ceea ce nu pot face Igor Dodon si Partidul Socialistilor."

Cu partidul domnului Filip puteti face vreo colaborare?

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Colaboram, colaboram si la nivel de consilii raionale, cum ar fi la dvs consilii judetene, la nivel de primarii, al primarilor, colegii nostri consilieri colaboreaza. Pe agenda parlamentara avem momente cand anumite proiecte pe care noi le promovam, le prezentam colegilor de la PD, le sustin si proiecte care sunt bune la ei, le sustinem si noi."

Aveti stiri despre oligarhul fugar, Plahotniuc?

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Periodic isi schimba destinatia. Am inteles ca-i prin Mediterana, pe undeva. Ghinion, i-au fost sechestrate niste bunuri aici in Romania, ghinion pentru el, semnal bun pentru noi, Republica Moldova. Sper sa avem o finalitate si cel putin banii sau aceste active sa ajunga la cetatenii din Republica Moldova, pentru ca fac parte din banii furati din miliardul vestit."

Sa ne apropiem un pic de clipa prezenta. Cand ati fost propus prim-ministru, in parlament nu a existat cvorum. Cum s-a intamplat asta? De ce n-a existat cvorum?

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Intr-un viitor apropiat o sa aflam. Deocamdata ne dam si noi cu parerea, ce-a fost in ziua aceea. Sincer, eu si echipa guvernamentala eram pregatiti pentru o confruntare de trei-patru ore, traditional, cum are loc in asemenea exercitiu, stiam ca mediul o sa fie ostil echipei pe care o reprezentam. Eram pregatiti pentru un maraton, cu intrebari taioase si cu replici. Ce-a fost in dimineata aceea ne-a luat si pe noi prin surprindere, prin pozitia cumva orchestrata a celor doua componente, socialistii si Sor. Cand spun Sor, aici neaparat e si Plahotniuc, sunt cei pe care Plahotniuc i-a vandut lui Sor sau viceversa, nu mai conteaza, oricum sunt compromisi. La scurta distanta ambele formatiuni si-au anuntat pozitia. Unii colegi spuneau ca Dodon probabil se gandea ca nu are certitudinea ca ai lui deputati probabil nu vor vota pentru noi. Si atunci a fost mai sigur sa-i scoata din sala, sa nu te trezesti ca cineva din ai lor vor ridica mana, pentru ca multi dintre cei 37 cati ii are Dodon in Parlament inteleg ca in cadrul alegerilor anticipate nu se vor mai regasi. Lucru valabil si pentru transfugii de la Plahotniuc care, inteleg, dupa ce de trei-patru ori s-au vandut in timpul unui an de zile, n-au niciun drept moral si nicio sansa sa mai fie votati de cetateni. De aceea a fost cumva aceasta fratie a penalilor..."

Parlamentul actual este o creatie a masinatiunilor lui Plahotniuc.

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Absolut."

Practic Moldova inca mai e in epoca Plahotniuc. Iar partidul Socialistilor controleaza guvernul, controleaza ministerele.

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Ca sa explicam lucrurile, Parlamentul actual este dupa chipul si asemanarea lui Plahotniuc-Dodon din 2019. Nu e altul, e acelasi parlament. Ei au trecut dintr-un partid intr-altul, dintr-un grup parlamentar in altul, fractiuni, dar au ramas aceeasi oameni. Produsul sistemului mixt cu bani, cu cumparatul voturilor, cu pompat stiri fake, cu sperietori. Nu-s altii, aceeasi sunt. De aceea se tranzactioneaza asa de usor. Sa mentii parlamentul acesta pana in 2023 e cum ar fi sa pui pe pauza tara. N-o sa se intample nimic cu aceeasi oameni. Toata polemica lor, adica trebuie sa dam tarii un guvern, trebuie de urgenta un guvern acum. Poti da tarii un guvern, da, poti, teoretic si practic, dar guvernul acesta, cat de bun ar fi, este la mana acestui parlament. Si guvernul o sa aprobe un proiect de lege si o sa mearga in fata Parlamentului spunand stimati deputati, trebuie sa adoptam o decizie care vizeaza reforma justitiei. Evaluarea externa a judecatorilor, a magistratilor sau confiscarea extinsa a averilor dobandite ilicit si pe care nu pot sa le justifice... Iata paradoxul, cum isi inchipuie unii, le spun colegilor cu care polemizam, cum va imaginati ca acesti deputati, 54 la momentul actual, o sa ridice mana impotriva lor. Absurd. O sa te blocheze. Da, exista si instrumentul asumarii raspunderii. N-o sa-ti vina la sedinta cand eu in calitate de prim-ministru o sa vin in parlament sa folosesc acest instrument de asumare a raspunderii. N-o sa-ti vina la sedinta. O sa te blocheze. Aici e problema. Problema este in parlament. Si nu vorbim atat ca institutie. Vorbim de indivizi care in virtutea sistemului mixt... noi dupa 2019 am schimbat sistemul, iar ei sunt produsul electoral al sistemului mixt convenit si votat de Plahotniuc si Dodon. A fost parteneriatul lor. Bineinteles, si Sor care era la indemana lui Plahotniuc." 

Cu partidul lui Renato Usatii care sunt relatiile?

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "N-avem o relatie. Urmarim atent cum se pozitioneaza fata de o problema sau alta. Trebuie sa recunosc ca m-am uitat peste programul lor electoral, n-am vazut o orientare clara, este pro-european, sau este statalist, este pro Uniunea Asiatica. N-am sesizat lucrul acesta. Urmeaza sa vedem cum o sa se comporte in viitor. In prezidentiale, in aparenta, au avut o pozitie echidistanta, au lasat la latitudinea alegatorilor sa decida ce optiuni aleg in turul doi. Dar, cum am spus, urmeaza sa vedem care va fi comportamentul lor. Da, este un partid care isi doreste alegeri anticipate, are reprezentanti in administratia publica locala, primari samd."

Exista o disperare in crestere a Partidului socialistilor de a bloca declansarea alegerilor anticipate. Astazi am citit despre o scrisoare adresata de Zinaida Greceanii Secretarului general al Consiliului European in care cere sa se puna presiune pe presedinta Republicii Moldova sa opreasca declansarea alegerilor anticipate. Acum cateva zile a fost declarata starea de urgenta, cumva tam-nisam. Cum de s-au activat acum? De ce anume le e frica acum mai tare decat le era acum o luna, doua?

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Eu cred ca sunt niste gesturi disperate. Mai este unul, nu l-ati mentionat, probabil v-a scapat. Au adoptat si o declaratie politica a parlamentului Republicii Moldova impotriva dizolvarii. Saizeci au votat, cumva a fost emblematica, pentru ca acestia 60 s-au developat definitiv. Noi stiam de 54 cu acte in regula, restul pastrau niste aparente. Cam 60 deci nu vor alegeri anticipate. Teama lor este la suprafata. Ei evita interactiunea cu cetateanul. Dodon tot anul 2019 a zis ca nu se vor coaliza cu exponentii partidului Sor, al aceluia care este acum fugar si a fost implicat in furtul unui miliard, dupa care a facut alianta cu ei. Noi suntem siguri ca lor, socialistilor, le este foarte complicat sa le explice alegatorilor, simpatizantilor, ce a fost asta. Ce altceva decat un gest disperat de a se mentine la putere cu orice pret, de a face niste concesii catre SOR implicat in furtul miliardului, stiti raportul Kroll. Plahotniuc care mai mentine niste legaturi, coordoneaza relatiile si cu SOR, si cu Dodon. Este un act disperat, naiv, crezand ca institutiile europene nu cunosc starea de lucruri din Moldova. O cunosc foarte bine si prin ambasadele si prin reprezentantii sai. Partenerii nostri occidentali inteleg foarte bine unde este problema. Problema este aceasta mostenire a lui Dodon-Plahotniuc care vrea sa mentina Republica Moldova inca in sistemul ala vechi, sistemul de scheme, de zona gri, sa scoata dividende din teritoriile necontrolate din partea stanga a Nistrului, accesul la resursele publice prin firme capusa, inregistrate in offshoruri. Aici e teama."

V-am intrebat ce inseamna Kulokari, termenul l-am gasit prin presa, pe Internet.

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Kulokari, da exista acest termen la noi. Vine de la acel pachet cu bani, sunt si imagini video faimoase, in resedinta lui Plahotniuc, Dodon, Plahotniuc si inca cineva din anturajul lui Plahotniuc. Plahotniuc ii ofera lui Dodon traditionala punga de plastic cu bani, pentru a-si plati ortacii. De aici vine, din limba rusa termenul de Kulokari. Cei care se hraneau din colacii lui Plahotniuc. Acesta e modelul de partid al socialistilor, care traieste din infuzii financiare. Infuziile astea financiare trebuie sa vina de undeva. Din scheme, din contrabanda de tigari, sifonarea resurselor din intreprinderile de stat, prin plasarea exponentilor acolo. Ei inteleg foarte bine ca in cazul in care vom accede noi, fortele pro-europene, la putere lucrurile astea se termina. Acesta a fost si un motiv in plus pentru care au parasit sala de plen a parlamentului si n-au dorit sa participe la investirea guvernului pe care am avut onoarea sa-l reprezint."

Daca Curtea Constitutionala da unda verde declansarii alegerilor anticipate, cand ar putea ele avea loc?

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Vara. Noi consideram ca este posibil vara sa aiba loc si e indicat sa aiba loc vara."

Chiar daca se va prelungi starea de urgenta?

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Nu poti s-o prelungesti pur si simplu, sa te acoperi de frica de anticipate cu pandemia. Noi si acum analizam foarte atent care este prestatia si care sunt actiunile pe care le intreprind ei in asa numita situatie de urgenta. Mai mult decat atat, noi avem argumente suficiente pentru a ne adresa Inaltei Curti, pentru ca la momentul instituirii situatiei de urgenta guvernul n-a venit cu nicio masura. Si, personal m-am adresat primului-ministru in demisie intrebandu-l: suntem la un an de pandemie, timp suficient ca sa stim cu ce masuri trebuie sa venim, unde trebuie sa includem restrictii si cum compensam pentru acele restrictii pe care le impunem. Raspunsul a fost: ne gandim, analizam, solicitam ministerelor sa vina cu propuneri. Mai mult decat atat, cu o zi inainte de a institui starea de urgenta, si eu, si primul-ministru si presedintele parlamentului am participat la sedinta Consiliului Suprem de Securitate, prezidat de doamna presedinte. Cinci ore de discutii despre scheme, despre fenomene reprobabile, coruptie. Nici un cuvant – nici prim-ministrul, nici presedintele parlamentului despre iminenta starii de urgenta. Asta tradeaza faptul ca ei pur si simplu incearca sa se acopere cu starea de urgenta. De aceea, in momentul in care Curtea Constitutionala va veni cu o decizie - in opinia noastra sunt ambele conditii pentru a dizolva parlamentul indeplinite - doamna presedinta a tarii va veni cu decretul si va indica data alegerilor anticipate. Pana atunci noi trebuie sa ne pregatim, inclusiv sa aducem cat mai mult vaccin, sa vaccinam populatia."

Doamna Sandu a fost votata destul de mult de diaspora. La alegerile acestea credeti ca va mai exista o asemenea implicare a diasporei?

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Cred ca da."

De pilda, in Romania diaspora se mobilizeaza la alegerile prezidentiale...

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "...si mai putin la parlamentare. Eu cred c-o sa fie mobilizare pentru ca noi suntem in discutii permanente cu cei din diaspora, ei inteleg ca nu e suficient sa eliberezi o institutie, vorbesc de presedintie. E mult mai important sa curatam Parlamentul, ca ulterior sa putem da tarii un guvern. Ei au fost eroii alegerilor prezidentiale si in cazul diasporei noastre aceasta relatie cu cei de-acasa este permanenta. In multe cazuri sunt foarte bine informati si rezoneaza cu ceea ce se intampla in tara. Un lucru de remarcat, au crescut remitentele in perioada pandemiei, cand te-ai gandi ca e greu si acolo. Nu, efectul a fost invers, au crescut remitentele , nu ca ne-ar bucura, ca trebuie sa traim din ceea ce produce economia, nu doar din remitente, dar faptul acesta arata ca ei sunt foarte atenti la conditia celor care au ramas acasa, parinti, frati surori."

Sursa: