Liderii UE trebuie sa isi asume responsabilitatea istorica si sa transmita un semnal politic clar Ucrainei, Republicii Moldova si Georgiei, confirmand perspectiva lor europeana. Cu 529 voturi pentru, 45 impotriva si 14 abtineri, Parlamentul European a adoptat joi o rezolutie prin care invita sefii de stat sau de guvern – care se reunesc joi si vineri – sa acorde „fara intarziere” statutul de tara candidata la UE Ucrainei si Republicii Moldova. Consiliul ar trebui sa faca acelasi lucru cu Georgia „de indata ce guvernul sau a obtinut rezultate” in ceea ce priveste prioritatile indicate de Comisia Europeana, se arata intr-un comunicat de presa al legislativului UE.

Ultimul update: 23.06.2022, 16:42 Publicat:23.06.2022, 16:42

In contextul razboiului brutal de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei, o asemenea decizie fi echivalenta cu demonstrarea rolului de lider, a hotararii si a viziunii UE, potrivit eurodeputatilor, reuniti in plen miercuri si joi. Acestia insista asupra faptului ca nu exista o „procedura accelerata” pentru aderarea la UE si ca aderarea ramane un proces structurat si bazat pe merite, care necesita indeplinirea criteriilor de aderare la UE si depinde de punerea in aplicare efectiva a reformelor.

Parlamentul invita autoritatile din Ucraina, Republica Moldova si Georgia „sa demonstreze fara echivoc hotararea politica de a da curs ambitiilor europene ale popoarelor lor”, accelerand reformele pentru a indeplini in mod eficient criteriile de aderare la UE cat mai curand posibil.

Ucrainenii, moldoveni si georgienii merita sa traiasca in tari libere, democratice si prospere, care sa fie membri mandri si dedicati ai familiei europene, potrivit eurodeputatilor, indemnand Consiliul European sa faca un prim pas important in directia indeplinirii aspiratiilor legitime ale cetatenilor acestor trei tari.

Rezolutia subliniaza ca nu exista nicio alternativa la extindere, care este „mai mult ca oricand o investitie geostrategica” intr-o UE stabila, puternica si unita. Perspectiva aderarii depline la UE pentru tarile care se straduiesc sa devina state membre tine de propriile interese politice, economice si de securitate ale Uniunii Europene. Eurodeputatii solicita ca procesul de extindere sa fie „redinamizat” si deblocat in ceea ce priveste Balcanii de Vest.

Astfel cum prevede articolul 49 din Tratatul UE, orice tara europeana care respecta valorile mentionate la articolul 2 si care se angajeaza sa le promoveze poate solicita sa devina membra a Uniunii Europene. Decizia privind aderarea la UE este luata in unanimitate de catre Consiliu, dupa consultarea Comisiei si obtinerea aprobarii Parlamentului.

Ucraina (pe 28 februarie), Republica Moldova si Georgia (ambele pe 3 martie) au solicitat aderarea la UE in urma atacului Rusiei impotriva Ucrainei. Pe 17 iunie, Comisia a publicat avize cu privire la cele trei cereri, recomandand Consiliului sa confirme perspectivele Ucrainei, Republicii Moldova si Georgiei de a deveni state membre ale UE.

Subiectul se afla pe ordinea de zi a Consiliului European, care se reuneste joi si vineri la Bruxelles. Inaintea summitului, liderii UE s-au intalnit in aceasta dimineata cu omologii lor din Balcanii de Vest.

Sursa: