Administratorul interimar al aeroportului, Constantin Vozian, care si-a depus demisia recent, a preluat administrarea aeroportului intr-una din cele mai dificile perioade ale Aeroportului International Chisinau. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spinu, a declarat in aceasta seara la emisiunea In Profunzime ca acum sunt in cautarea unui nou administrator, iar in scurt timp va fi facuta numirea. Totodata, acesta a subliniat in privinta pasagerilor care nu si-au primit banii pentru bilete inapoi, Activitatea Aeronautica Civila a cerut judecatii sa permita intoarcerea banilor celor care au cumparat cu cardul biletele, insa deocamdata au primit vreun raspuns de la judecata.

Publicat:12.02.2024, 21:02

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: De ce a plecat Constantin Vozian?”

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII:  Decizia de a pleca a fost una individuala, nimeni nu i-a cerut demisia. Constantin a preluat administrarea aeroportului probabil intr-una din cele mai dificile perioade ale Aeroportului International Chisinau. Atunci infrastructura era deteriorata, companiile refuzau sa mai zboare de pe aeroportul nostru.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „E nevoie de o investitie de 6 miliarde pentru ca sa aducem aeroportul in unul viabil, dezvoltat. Cum va ganditi sa atrageti acest investitor?”

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: Cea mai clasica este un parteneriat public privat in care statul isi mentine proprietatea aeroportului in acelasi timp gaseste un investitor strategic care asigura investitia si operarea aeroportului si care in acelasi timp aduce un beneficiu guvernului. In primul rand vorbim despre pista si parcarea aeronavelor. Al doilea, vorbim de un terminal nou care sa asigure un flux de pasageri de pana la 5 milioane de oameni. Noi acum avem un flux de 2,8 milioane de pasageri anual, respectiv o data cu cresterea, aceast terminal care il vedem acum va fi la limita, nemaivorbind ca acest terminal nu mai corespunde timpului. 3. Vorbim de o parcare suplimentara supraetajata.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  Cand ar urma sa se desfasoare?”

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: Din momentul in care se decide ca mergem pe parteneriat public privat, un termen ar fi intre doi si trei ani.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  Sunt oameni care nu si-au primit banii pentru biletele pe care nu le-au putut folosi. AirMoldova nu a returnat banii pasagerilor. Oamenii mai au vreo sansa sa-si primeasca banii?”

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: Sunt peste 75 de mii de bilete care au fost procurate de la Air Moldova care era afiliata grupului Sor si cei care si-au cumparat biletele nu si-au intors banii. Decizia Judecatii in acest caz dupa ce aceasta companie si-a intrerupt activitatea ca sa treaca printr-un proces de restructurare, sa ajunga sa intoarca toate datoriile. Datoriile estimate a acestei companii pana la final de 2023 erau de aproximativ 2 miliarde de lei. Activitatea Aeronautica Civila a cerut judecatii sa permita intoarcerea banilor celor care au cumparat cu cardul biletele, pana ce nu este un raspuns de la judecata. 2. Noi la minister am discutat cu Parlamentul ca sa inregistram un proiect de lege prin care sa obligam grupul de creditori ca in momentul in care vor incepe sa intoarca banii, primii care sa-si primeasca banii sa fie pasagerii si nu alte persoane. Aceasta companie are bunuri, bani pe cont, iar aceste datorii vor fi platite.”

Spinu a afirmat ca Air Moldova e practic falimentara.

Citeste si :  Cand angajatii de la Calea Ferata isi vor primi salariile? Declaratiile ministrului Infrastructurii - VIDEO

Administratorul interimar, Constantin Vozian, a depus pe data de 6 februarie cererea de demisie, mentionand ca motivele care au stat la baza deciziei sale de a pleca sunt mai multe, unele fiind legate de procedurile birocratice, care, dupa parerea lui, sunt nepotrivite unei afaceri.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.