Persoanele care incalca masurile anti-Covid, stabilite de autoritati, vor primi amenzi mai mici. Deputatii au votat astazi, in lectura finala, modificarile la Codul Contraventional. Astfel, persoanele fizice, care nu respecta restrictiile, risca amenzi de pana la 7 mii de lei, si nu pana la 25 de mii cum era pana acum. Reprezentantii politiei ne-au spus ca cei care au fost sanctionati de la inceputul pandemiei, pot depune contestatii. 

Publicat:20.11.2020, 18:34

Andrei Chirtoaca, barbatul care in aprilie a fost amendat pentru o plimbare in parc, ne-a spus astazi ca a contestat decizia la Curtea de Apel inca acum cateva luni, dar inca nu a primit un raspuns. La cateva zile dupa ce a fost sanctionat, Andrei a protestat in fata Ministerului de Interne. 

Andrei ne-a spus ca nu a achitat amenda, caci nu are bani, dupa ce si-a pierdut locul de munca in acea perioada. Acum, sustine ca va expedia o cerere la judecatorie pentru a afla de ce pana acum magistratii nu au luat nicio decizie privind contestatia depusa. Amenzi usturatoare au primit si alti oameni. La inceputul lunii aprilie, o pensionara s-a ales cu o amenda de 22 mii de lei, dupa ce a iesit pana la magazin, incalcand regimul de carantina.

Ambianta sau vox de atunci cu ea cum plange ca n-are bani

O familie care se plimba in parc a primit o amenda de 45 de mii de lei. Iar o femeie, care citea o carte intr-un parc din capitala, a fost amendata cu 11 mii de lei. Potrivit ofiterului de presa al IGP, de la inceputul pandemiei au fost amendate peste 13 mii de persoane.

Mariana BETIVU, OFITERUL DE PRESA AL IGP: “Persoanele sanctionate anterior, pana la intrarea in vigoare a legii de micsorare a amenzilor pentru incalcarea regulilor impuse de autoritati, pot sa conteste amenda prin procedura de revizuire.” 

Totodata, oamenii legii ne-au spus ca aplica amenzi mai mici din luna septembrie, cand Curtea Constitutionala a declarat ilegale taxele exagerate stabilite anterior de catre autoritati. Asadar, persoanele fizice, care incalca restrictiile anti-Covid risca amenzi intre 2 mii si 5 mii de lei, si nu pana la 25 de mii, cum era pana acum. Persoanele juridice se pot alege cu amenzi de pana la 35 de mii, si nu pana la 75 de mii cum a fost stabilit anterior. De asemenea, urmeaza sa fie micsorata si amenda pentru prezentarea intentionata a unor date false sau incomplete, ori refuzul de a prezenta datele necesare pentru completarea fisei epidemiologice pana la 7500 de lei, in prezent fiind de peste 22 de mii.