Peste o mie de euro pentru un tur de vaccinare la Moscova. Asta le propune o agentie de turism din capitala moldovenilor care vor sa se imunizeze cu Sputnik V. Reprezentantii firmei spun ca doritorii vor fi vaccinati la o clinica privata. Primii clienti au si aparut, desi acest preparat nu a fost aprobat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care a declarat ca folosirea lui este o “ruleta ruseasca”.

Publicat:09.03.2021, 18:17

Directorul agentiei de turism spune ca doritorii de a se imuniza cu Sputnik V in Rusia, vaccin care nu a fost precalificat de OMS, trebuie sa scoata din buzunare o suma impunatoare. Costul unui imuno-tur incepe de la 1190 euro sau aproximativ 25 de mii de lei. 

Ion CURMEI, DIRECTOR AGENTIE DE TURISM: “Sunt incluse bilete de avion, este vorba de patru bilete, 4 nopti de cazare la un hotel de patru stele, pentru ca pleaca in doua etape. Este transferul de la aeroport pana la hotel, plus transferul la clinica. Este un ghid profesionist care insoteste persoana pe parcursul acestui tur.”

Potrivit directorului, doritorii vor fi vaccinati la o clinica privata, nu inainte de a fi testati la coronavirus.

 Ion CURMEI, DIRECTOR AGENTIE DE TURISM: “Dupa care primeste o consultare. Daca totul este in regula, i se administreaza vaccinul.”

Acesta insa nu poate spune care este pretul pentru cele doua doze de vaccin, mentionand ca turul este organizat in parteneriat cu o agentie de turism din Rusia.

Ion CURMEI, DIRECTOR AGENTIE DE TURISM: ”Este un tur creat din necesitate, anume la solicitarea mai multor turisti. Ei pot merge in orice zi, de luni pana vineri, avem peste 30 de persoane care au facut o rezervare la noi. Primele persoane pleaca luni sau marti.” 

Unul dintre clientii care are planificat turul pentru saptamana viitoare spune ca se teme ca s-ar putea infecta, iar prima va fi imunizata mama sa.

Adrian SOVA, CLIENT: “Pe timp de pandemie a decedat bunica mea, eu am decis sa procur acest tur mamei mele. Va fi saptamana viitoare.”

Intrebat daca stie ca vaccinul nu este aprobat de Organizatia Mondiala a Sanatatii si daca nu ii este teama sa il administreze, acesta spune ca… 

Adrian SOVA, CLIENT: “Am multi prieteni care deja s-au vaccinat cu Sputnik V si din acest motiv am decis pe mama sa o vaccinez si in curand o sa ma vaccinez si eu.”

Totusi, presedinta consiliului de administratie al Agentiei Europene a Medicamentului a declarat ca nu exista date suficiente despre pacientii care au fost imunizati cu vaccinul rusesc. Aceasta a mentionat ca autorizarea in regim de urgenta a vaccinului Sputnik V este o “ruleta ruseasca” si a recomandat tarilor sa nu se grabeasca sa imunizeze populatia cu acest preparat. Chiar si asa, Agentia Medicamentului din tara noastra a autorizat vaccinul rusesc la sfarsitul lunii februarie. O companie care detine un centru privat de vaccinare a solicitat inregistrarea pentru a vinde serul in clinicile private.