Serviciile secrete ruse voiau sa organizeze incidente la protestele de azi, dar planul a fost zadarnicit de politie care a avut un om infiltrat in gruparile de diversionisti, platite si cu 10 mii de dolari de persoana.  Potrivit sefului Politiei Nationale au fost formate 10 grupuri a cate 10 persoane, iar coordonarea ar fi fost organizata de o persoana din Federatia Rusa. Noaptea trecuta au fost arestate 25 de persoane implicate, printre care si rusul, care a instruit tinerii.

Publicat:13.03.2023, 00:00

Cu cateva ore inainte de ora la care urmau sa inceapa protestele Seful Inspectoratului General al Politiei a anuntat ca in timpul acestora serviciile ruse voiau sa provoace incidente pentru a destabiliza situatia in Republica Moldova. Planul, insa, le-a fost dat peste cap.

Viorel CERNAUTEAN, SEFUL INSPECTORATULUI GENERAL DE POLITIE:„Agentul nostru sub acoperire, care a fost infiltrat in toata aceasta grupare, a intrat in contact direct cu persoana, atat din Federatia Rusa, care se prezenta sub pseudonimul Main Sandu, care ulterior dirija actiunile cu alta persoana, precizez, cu cetateanie atat a RM, cat si cetatenia Federatiei Ruse, dar cu domiciliul in Federatia Rusa.”

Potrivit sefului IGP, individul venit din Federatia Rusa in Republica Moldova ii instruia pe tineri cum sa provoace dezordini  in timpul protestului.

Viorel CERNAUTEAN, SEFUL INSPECTORATULUI GENERAL DE POLITIE:„Aceasta persoana, fiind documentata conform masurilor speciale, s-a reusit de a ne pune pe urma acesteia si de a intreprinde toate actiunile de urmarire a persoanei date. Conform sarcinii, urmau sa fie 10 grupuri de la 5 pana la 10 persoane.”

Pentru actiunile de destabilizare, persoanele instruite ar fi primit cate 10 mii de dolari, spune seful IGP.

Viorel CERNAUTEAN, SEFUL INSPECTORATULUI GENERAL DE POLITIE: Persoanele respective erau racolate din randul persoanelor cu antecedente penale si din randul sportivilor. Operatiunea s-a desfasurat la ziua de ieri, unde au fost ridicate 25 de persoane si conduse la Inspectorat. Marea majoritate conlucreaza cu fortele de ordine. Sapte dintre acestea, fiind  retinute ca lideri ai gruparilor.”

Viorel Cernauteanu a mai spus ca persoanelor implicate le-a fost promis sprijin din partea unor forte politice din Moldova.

Viorel CERNAUTEAN, SEFUL INSPECTORATULUI GENERAL DE POLITIE: „Persoanele comunicau foarte clar despre legaturile cu anumite forte de opozitie in Republica Moldova, care vor asigura, in caz de necesitate, avocati, suport si acordul corespunzator.”

In replica, Marina Tauber spune ca protestele organizate de Partidul Sor sunt pasnice si nu au scopul de a destabiliza situatia in tara.

Marina TAUBER, DEPUTAT, PARTIDUL SOR:„Am ascultat cu cea mai mare atentie declaratiile domnului Cernauteanu, eu nu inteleg despre ce el a vorbit, pentru ca si el singur, mi se pare ca nu a inteles, el a vorbit de destabilizari, de apartamente si retineti, dar si el singur nu a spus nimic despre Partidul Sor, el a spus ca probabil o sa fie provocari in cadrul mitingului de astazi, dar noi vedem provocari din partea politiei.”

Membrii si simpatizantii Partidului „SOR” spun ca au organizat protestul sub pretextul de a cere autoritatilor sa achite integral facturile cetatenilor.

Viorel CERNAUTEAN, SEFUL INSPECTORATULUI GENERAL DE POLITIE:Eu mi-as dori ca toti cetatenii sa constientizeze ca sunt carne de tun, adusi aici la Chisinau, si utilizati pe fonul unor actiuni, grupuri create, pe seama lor, si, profitand de ei, vor fi alte actiuni. Intentiile organizatorilor nici pe departe nu sunt cele nobile pentru cetateni, chiar daca sunt platiti.”

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.