Responsabilii de la Premier Energy anunta ca incepand de astazi va deconecta mai multe instalatiile de utilizare a energiei electrice ale Apa-Canal Chisinau, incluse locurile de consum in care isi are sediul administrativ. Dupa ce compania continua sa nu isi achite datoriile pentru energia electrica furnizata. 

Publicat:26.01.2023, 12:45

„In pofida multiplelor notificari expediate catre Apa-Canal Chisinau, unele institutii de stat de profil si administratia publica locala cu privire la necesitatea stabilirii unor solutii constructive de stingere a datoriei acumulate pentru energia electrica consumata si depasirea situatiei respective, cu regret, pana la moment starea de lucruri nu s-a schimbat. Apa-Canal Chisinau nu a realizat actiuni concrete indreptate spre solutionarea situatiei create si nu a propus un mecanism fiabil in acest sens, datoria furnizorului de apa continuand sa creasca cu fiecare zi”, se arata in comunicatul emis de Premier Energy.

Acestia mentioneaza ca sumele propuse de Apa-Canal Chisinau pentru achitarea in transe lunare sunt insuficiente si nu duc nici la micsorarea datoriei, dar nici macar nu acopera consumul curent. 

„Prin urmare, riscul de a nu-si onora propriile obligatii fata de Energocom si alte intreprinderi din sistemul energetic care presteaza servicii pentru Premier Energy este din ce in ce mai accentuat. Prestand un serviciu public Premier Energy este responsabila, in calitate de centru al fluxurilor financiare din sectorul energetic, de sustenabilitatea acestora in raport cu companiile din domeniu, care alcatuiesc lantul de aprovizionare cu energie electrica. In circumstantele date si tinand cont de faptul ca furnizorul nu poate fi obligat sa continue furnizarea energiei electrice persoanei fizice sau persoanei juridice care nu isi onoreaza obligatiile de plata prevazute in contract, Premier Energy este nevoita sa recurga la dreptul sau legal de a deconecta instalatiile de utilizare a energiei electrice” se mai arata in comunicat. 

Totodata, pentru incasarea silita a datoriei acumulata la plata pentru energia electrica consumata Premier Energy isi rezerva dreptul de a se adresa in instanta de judecata cu solicitarea recuperarii datoriei si a oricaror costuri aditionale in legatura cu intarzierea executarii obligatiilor de plata.

„Premier Energy spera ca furnizorul de apa sa caute de urgenta solutiile optime pentru  prevenirea eventualelor consecinte negative legate de sistarea furnizarii energiei electrice si depasirea acestei situatii dificile pentru ambele parti”, au adaugat responsabilii dcompaniei. 

Datoria totala a Apa-Canal Chisinau catre furnizor constituie peste 73 de milioane de lei. Cei de la Apa-Canal spun ca datoriile s-au acumulat pentru ca nu a fost majorat tariful la timp. La inceputul acestei luni, pretul pentru apa si canalizare a crescut cu peste 40 la suta pentru locuitorii capitalei. Asadar, oamenii vor primi in factura un tarif de peste 15 lei.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.