Presedintele Raionului Orhei, Dinu Turcanu, a trimis un demers catre prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi prin care solicita revizuirea masurilor privind desfasurarea procesului educational la nivel de institutie si nu per localitate. Totul pentru a permite scolilor sa-si continua activitatea cu prezenta fizica a elevilor din ciclul primar, gimnazial si liceal.

Publicat:08.04.2021, 13:25

Potrivit unui comunicat, in unele localitati din raionul Orhei cu un numar mic de populatie, la inregistrarea a 1-2 cazuri de Covid li se atribuie cod rosu de alerta, ceea ce se reflecta si asupra activitatii scolilor. Concomitent, s-a constatat ca multe persoane infectate, care au viza de resedinta in localitatile din raionul Orhei, activeaza in municipiile Chisinau si Orhei, astfel indicatorul de imbolnavire nu reflecta situatia reala din localitate. 

In demers este indicat faptul ca, potrivit rezultatului analizei datelor statistice de monitorizare zilnica a situatiei epidemiologice in institutiile de invatamant din raionul Orhei, s-a stabilit ca, in perioada martie-aprilie 2021, cazuri de infectare Covid-19 in randul elevilor din invatamantul primar nu s-au atestat chiar daca acestia nu s-au aflat in autoizolare.

"In ciclul primar la nivel de raion sunt inregistrati 4608 elevi, multi dintre ei, in perioada invatarii la distanta, se afla singuri, fara supravegherea parintilor, acestia fiind angajati in campul muncii. Astfel se pune in pericol securitatea si siguranta online a elevilor, ce constituie o prioritate in organizarea si desfasurarea invatamantului la distanta. In anul 2020 au fost sesizate cazuri de neglijare a copiilor de catre parinti, lipsa de supraveghere, vagabondaj, in timpul cat parintii acestora sunt la serviciu. Totodata aceeasi sursa raporteaza un numar crescut de cazuri de abuz psihologic asupra copiilor.

Conform chestionarelor completate de catre elevi din clasele primare, o mare parte se conecteaza la orele online de pe telefonul mobil al parintilor. Elevii la aceasta varsta au nevoie de suportul unui adult pentru a accesa platformele educationale. Invatarea online nu poate fi realizata in cazul dotarii insuficiente si nivelului redus al competentelor digitale ale copiilor.

Totodata, s-a constatat ca in familiile numeroase, ce dispun de un singur dispozitiv electronic, se prioritizeaza accesul elevilor mai mari si a celor din clasele absolvente, astfel unii fiind lipsiti de dreptul fundamental la invatatura", se mai arata in comunicatul de pe pagina Consiliului raional Orhei.