Primaria ar demonta panourile publicitare ca sa favorizeze o agentie, cu care a semnat un contract de parteneriat public-privat inca acum 13 ani. Acuzatiile vin din partea membrilor Asociatiei Agentiilor de Publicitate, care cer ca lucrarile de evacuare sa fie oprite. Municipalitatea neaga asta si spune ca, potrivit noului regulament, care inca nu e gata, companiile vor putea obtine locuri pentru publicitate prin licitatie.

Publicat:09.09.2020, 19:31

Galina ZABLOVSCAIA, RESEDINTELE ASOCIATIEI PATRONALE DE PUBLICITATE STRADALA: “Declaratiile facute de cetateni, ca panourile sunt scoase, iar orasul va fi mai curat. Toate aceste actiuni sunt temporare. Exista probabilitatea ca, ulterior, pe strazi, vor aparea de doua ori mai multe panouri decat erau de la inceputul acestui an.”

Membrii Asociatiei Agentiilor de Publicitate sustin ca toate demontarile afiselor facute pana acum de municipalitate au fost in favoarea unei companii, cu care primaria a semnat in 2007 un contract de parteneriat public-privat, valabil pana in 2022. Atunci firma respectiva si-a asumat raspunderea sa construiasca 300 de statii de asteptare a transportului public, iar in schimb sa primeasca mai multe locuri unde sa isi poata plasa publicitatea. Directorul firmei nu a fost de gasit la telefon.

Ivan TURCAN, JURIST: “Sa le ofere 1580 de panouri de publicitate, 600 de panouri citylight. Un numar nelimitat de panouri de tip statie cu citylight.”

Responsabilii de la primarie neaga acuzatiile si spun ca elaborarea noului regulament privind amplasarea publicitatii in strada e pe ultima suta de metri. Totodata, acestia sustin ca toate panourile demontate de la inceputul anului nu aveau autorizatie sau nu erau amplasate corespunzator. Noul regulament trebuie aprobat de consilierii municipali si prevede obtinerea locurilor prin licitatie. 

Saptamana trecuta, Asociatia Agentiilor de Publicitate din Moldova a adresat o scrisoare deschisa primarului, sefului statului, dar si Consiliului Municipal, prin care cere stoparea lucrarilor de evacuare a panourilor publicitare. Atunci, membrii asociatiei au declarat ca daca nu vor fi auziti, vor actiona primaria in judecata.