Un primar din Cantemir indica in declaratia sa de avere si interese personale ca nu detine niciun bun imobil in proprietate. Alesul local din comuna Sadic, Ilie Porumbescu, declara doar o casa de locuit de 90 m2 pe care o are in abitatie, in timp ce membrii familiei sale se bucura de posesia mai multor bunuri imobile in comuna, scrie ZdG.md

Publicat:23.10.2020, 12:20

ZdG a constatat ca Autoritatea Nationala de Integritate (ANI) a fost sesizata despre faptul ca, in realitate, primarul ar detine un numar impunator de bunuri imobile care insa ar fi inscrise fictiv pe numele altor persoane. ANI nu a venit deocamdata cu o concluzie in acest sens.

In declaratia sa de avere si interese personale pentru anul 2019, primarul din partea PSRM, Ilie Porumbescu, trece o avere modesta. Alesul local a indicat ca, impreuna cu sotia sa, au acumulat venituri totale in suma de circa 80 de mii de lei, echivalentul a circa 6,6 mii lei lunar. Primarul a indicat ca, in 2019, familia sa a castigat circa 22 mii de lei.

Extras din declaratia de avere si interese personale

La averea declarata a familiei se mai adauga trei automobile, dintre care doar unul este in proprietate – o Mazda 6, fabricata in 2003, a carei valoare indicata este de zero lei. In rest, primarul nu declara alte bunuri. In contradictie cu informatiile trecute in declaratia de avere, ZdG a aflat ca in adresa ANI a fost expediata o sesizare in care se precizeaza ca primarul ar detine, prin intermediul membrilor familiei sale, circa 40 de hectare de pamant. 

ZdG a reusit sa identifice mai multe terenuri agricole care apartin fiicelor primarului, in varsta de 22 si, respectiv, 23 de ani. Unele bunuri au fost cumparate, dar altele au ajuns in posesia lor in baza unor contracte de donatie. Am luat legatura cu o persoana care i-a donat uneia dintre fiicele primarului doua terenuri. Aceasta ne-a comunicat ca, de fapt, i-ar fi cedat terenurile „temporar”: „Eu nu pot sa le prelucrez singur, de atata am donat. Nu cum …  am donat, trebuia asa sa fac”.

Intrebat de ce a decis sa doneze terenurile, dar nu sa le vanda, acesta ne-a spus ca nu a vrut sa renunte definitiv la ele. „Cum sa le vand? Poate maine-poimaine am sa le pot lucra”, ne-a mai spus localnicul, care s-a aratat, totodata, nedumerit, atunci cand i-am spus ca, la Cadastru, bunurile sunt inregistrate pe numele fiicei primarului si ca nu ii mai apartin.

„Cum asa? Eu nu inteleg asta. Eu i-am spus ca nu pot sa le lucrez, sa le lucreze ei si dupa asta cand o sa pot, o sa le lucrez eu”, a mai adaugat acesta.

Desi, oficial, nu detine averi imobile, pana a ajunge primar, Ilie Porumbescu a avut in proprietate mai multe bunuri pe care, insa, a decis, la un moment dat, sa le doneze mamei sale. Datele de la Cadastru arata ca primarul a detinut anterior mai multe terenuri agricole, inclusiv o constructie comerciala, dar si o casa de locuit de circa 93 m2. Bunurile respective au ajuns in posesia mamei sale, Elena Balta, careia Ilie Porumbescu a decis sa i le doneze. Tranzactiile nu s-au oprit aici. Cativa ani mai tarziu, Elena Balta a decis si ea, la randul sau, sa le doneze mai departe. De aceasta data, proprietara a devenit o oarecare Maria Frolov, domiciliata in Edinet.

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD