Procuratura Anticoruptie a luat decizia de clasare a procesului penal pe cazul instrainarii unor bunuri ale IS „Casa Presei” si fostei cantine a Guvernului. Procuratura anunta ca in cadrul investigatiilor nu au fost stabilite „probe care ar fi servit la constatarea unei banuieli rezonabile cu privire la comiterea acestor sau altor infractiuni”.

Publicat:01.08.2020, 15:11

"In concret, cu referire la faptul ”spalarii banilor”, in urma investigatiilor efectuate nu s-a constatat provenienta ilegala a mijloacelor banesti, folosite de catre patru agenti economici la procurarea bunurilor statului.

Cat despre ”abuzul de serviciu” comis de catre angajatii publici la instrainarea bunurilor amplasate pe str. A. Puskin si str. Alexei Mateevici din Capitala, s-a constatat lipsa unui prejudiciu efectiv si real, cauzat prin actiunile factorilor de decizie, pentru ca, in speta, a fost incasat contraechivalentul pentru tranzactia efectuata pe de o parte, iar pe de alta parte, contractele de vanzare-cumparare au fost reziliate, cu aducerea partilor in pozitia initiala, bunurile revenind in proprietatea statului", se arata in comunicat.

Potrivit procurorilor, deoarece in cadrul investigatiilor nu au fost stabilite careva probe care ar fi servit la constatarea unei banuieli rezonabile cu privire la comiterea acestor sau altor infractiuni, Procuratura Anticoruptie a adoptat decizia de clasare a procesului penal.

Totusi, procurorii au constatat ca functionarii publici implicati la diferite faze ale procesului, au depasit intentionat, in mod vadit, limitele drepturilor si obligatiilor prevazute de lege.

In aceasta ordine de idei, au fost recunoscuti culpabili de comiterea contraventiei nominalizate mai multi functionari, inclusiv de rang inalt, si anume:

- 6 membri ai Comisiei de negocieri directe pentru darea in locatiune a activelor neutilizate a intreprinderii de Stat Complexul „Casa Presei” a Cancelariei de Stat a Republicii Moldova;

- 6 membri ai Consiliului de administrare al I.S. Complexul „Casa Presei”;

- 9 membri ai Comisiei de privatizare a incaperilor nelocuibile, date in locatiune, instituita prin ordinul Directorului General al Agentiei Proprietati Publice.