In Moldova, se vorbeste tot mai mult despre o eventuala demitere a procurorului general Alexandr Stoianoglo. In spatiul media s-au intensificat acuzatiile la adresa acestuia, iar Stoianoglo, la randul sau, a comunicat pentru NM ca scenarii cu privire la demisia sa se discuta si se pregatesc chiar si in interiorul procuraturii. NM si expertii au analizat, daca procurorul general poate sa fie demis pe cale legala, e posibil oare acest lucru sub presiunea presei si a politicului si pe ce ar putea conta oponentii lui Stoianoglo.

Publicat:18.01.2021, 10:05

Spectacol de sarbatoare

Anul nou a inceput in justitia moldoveneasca la 5 ianuarie, cu o conferinta de presa sustinuta de procurorul general Stoianoglo, care a anuntat ca procuratura este supusa unei presiuni fara precedent din partea politicienilor. Stoianoglo a solicitat sprijinul Comisiei de la Venetia, al Parlamentului European si al altor organizatii internationale. Procurorul general a subliniat faptul ca toate atacurile la adresa procuraturii s-au intensificat dupa ce aceasta a obtinut succese in investigatia furtului miliardului. Totodata, Stoianoglo a mentionat ca declaratia „nu trebuie perceputa in niciun caz ca o confrutnare cu presedintele ales”.

In ziua urmatoare, la 6 ianuarie, in cadrul unei conferinte de presa, Viorel Morari, care a fost inlaturat de la conducerea Procuraturii Anticoruptie si care anterior a coordonat dosarele despre furtul miliardului, l-a acuzat pe Alexandr Stoianoglo de legaturi cu omul de afaceri Veaceslav Platon. Morari a declarat ca Tvetana Curdova, sotia procurorului general, a devenit beneficiarul a doua companii ucrainene controlate de Veaceslav Platon. Morari a precizat ca este vorba despre compania „Verlok Development” care detinea 4,5% din actiunile Moldindconbank si despre compania „Jet Business Limited INC”, care detinea 3,9% din actiunile Moldindconbank. De notat ca ambele companii ucrainene au transmis aceste actiuni companiei de asigurari ASITO. Acum patru ani, Banca Nationala a blocat aceste actiuni ale Moldindconbank de rand cu actiunile altor cativa proprietari, depistandu-i in complicitate.

In aceeasi zi, la 6 ianuarie, Procuratura Generala a anuntat ca modificarile in Registrul de Stat al Ucrainei, in rezultatul carora Tvetana Curdova a devenit beneficiarul acestor companii, s-au facut la 5 ianuarie, de niste persoane necunoscute. Procuratura Generala a mentionat in acest context ca Morari a venit cu declaratia sa atunci cand a primit citatie la Procuratura Generala, unde urmeaza sa-i fie inaintate invinuiri de mai multe infractiuni pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era la conducerea Procuraturii Anticoruptie.

Si tot la 6 ianuarie, peste cateva ore de la conferinta de presa a lui Morari, si Veaceslav Platon a sustinut o conferinta de presa. Acesta a declarat ca a aflat din declaratiile lui Morari despre modificarile in componenta proprietarilor companiilor ucrainene. Platon a mentionat ca pune la indoiala faptul ca Morari a aflat intamplator despre modificarea listei beneficiarilor companiilor. Platon a remarcat ca modificarile in Registrul de Stat al Ucrainei s-au facut la 5 ianuarie, la ora 16:05, iar Morari a vorbit despre ele in ziua urmatoare. In opinia lui Platon, unicul scop al celor intamplate este discreditarea procurorului general, iar in spatele falsificarii actelor este ex-liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

 

Platon a mai comunicat ca a depus o plangere catre organele de drept din Ucraina, cu solicitarea de a atrage la raspundere persoanele care au facut modificarile in registru. El a subliniat ca aceste companii ucrainene sunt o „fictiune” si nu efectueaza niciun fel de activitati.

Cu o ora inainte de conferinta de presa a lui Platon, Agentia Nationala de Integritate a anuntat pe pagina sa de Facebook ca va verifica informatia oferita de Viorel Morari. Totodata, ANI i-a indemnat pe toti cei care detin „informatii si probe” in acest sens sa le comunice. De notat ca doar cu o zi mai devreme, Rodica Antoci, presedinta ANI, a avut o intrevedere cu presedinta Maia Sandu. In cadrul intrevederii, Sandu a intrebat-o pe Antoci, de ce institutia nu verifica in primul rand „functionarii de rang inalt”.

Ce spune procurorul general

Intr-un comentariu pentru NM, Stoianoglo a remarcat ca la procuratura se stie despre toate „scenariile si incercarile de a discredita conducerea Procuraturii Generale”. „S-a ironizat pe seama noastra cand am vorbit despre atacurile si presiunile la care suntem supusi. Dar noi stim mai multe decat spunem. Ultimele evenimente sunt o confirmare in acest sens”, a mentionat Stoianoglo. De asemenea, el a subliniat ca stie si despre planurile care se pregatesc in interiorul procuraturii.

„Situatia dosarelor este si mai grava. [In ceea ce se intampla] sunt implicate nu numai persoanele vizate in ancheta. Noi stim despre planurile pe care „colegii” le pregatesc in interiorul procuraturii. Stim si despre scenariile pe care le pregatesc alte institutii. In aceste scenarii, fiecare are rolul sau. Dar in ravna lor, ei nu sunt atenti si nu anticipeaza evenimentele. Ei mizeaza pe discreditarea si inlaturarea ulterioara a conducerii procuraturii. Au inceput cu urmarirea celor care gestioneaza dosare penale si au trecut deja la fabricarea unor dovezi compromitatoare. Asta e tot ce le-a ramas. Si aceasta denota faptul ca noi ne facem bine munca. Va indemn sa urmariti atent evenimentele care vor urma. Ei singuri se vor da in vileag. Important e sa intelegeti, cine va castiga din aceste jocuri murdare si in interesele cui se organizeaza”, a spus Stoianoglo.

Mentionam ca la sfarsitul lunii decembrie, la Chisinau a fost incendiat automobilul procurorului Pavel Vinitchi.

CITESTE MAI DEPARTE PE NEWSMAKER.MD