Deputatii au sustinut, in prima lectura, modificarile la cadrul normativ in domeniul fabricarii si circulatiei produselor alcoolice. Documentul prevede completarea Legii cu privire la fabricarea si circulatia alcoolului etilic si a productiei alcoolice cu notiunea ”bautura alcoolica energizanta”. Iar printr-o alta modificare se propune interzicerea fabricarii si circulatiei acesteia.

Publicat:23.06.2022, 16:04

Conform proiectului de lege, ”bautura alcoolica energizanta” reprezinta productia alcoolica destinata consumului uman la fabricarea careia in calitate de materie prima este utilizata cofeina sau alte substante tonifiante. Potrivit autorilor, un grup de deputati ai Fractiunii parlamentare ”Partidul Actiune si Solidaritate, in prezent aceasta categorie de produse nu este reglementata in legislatia nationala, iar impactul negativ demonstrat al bauturilor energizante cu continut de alcool impune interzicerea fabricarii  si circulatiei acestor produse.

”Produsul este destinat, din pacate, in primul rand tinerilor si are impact negativ asupra sanatatii lor. Totodata, documentul nu va afecta  agentii economici, or Republica Moldova nu este tara producatoare, ci tara importatoare”, a mentionat unul din autori, Alexandr Trubca. Deputatul a facut o precizare ca implementarea legii va afecta veniturile la bugetul de stat, dar a insistat ca sanatatea tinerilor din tara noastra are un cost net superior.

Proiectul a fost sustinut cu votul a 75 de deputati si urmeaza a fi votat in lectura a doua.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.