Proiectul de demontare a peretilor afectati de incendiul de la Filarmonica ar putea fi gata pana la sfarsitul saptamanii viitoare. Potrivit  secretarul de stat Adrei Chistol, nu se stie insa, cand vor incepe lucrarile de demontare. Intre timp, atat pe contul creat de Filarmonica, dar si pe cel de la Guvern se aduna bani din donatii  pentru reconstructia  cladirii, dar si pentru instrumentele artistilor.

Publicat:17.10.2020, 20:24

Andrei CHISTOL, SECRETAR DE STAT IN CADRUL MINISTERULUI EDUCATIEI CULTURII SI CERCETARII: “Decizia finala a fost de a lucra mai intens pe partea de proiect de demontare si pe partea de costuri, pentru lucrarile de demontare. Cred ca pana la sfarsitul saptamanii viitoare va fi finalizat.”

Potrivit lui Chistol, saptamana aceasta s-au facut mai multe proiecte de demontare si de interventie in interior. Pentru ele vor fi folositi bani din fondurile de rezerva, pentru situatii exceptionale. Intre timp pe contul creat de guvern donatiile pentru Filarmonica cresc.

Andrei CHISTOL, SECRETAR DE STAT IN CADRUL MINISTERULUI EDUCATIEI CULTURII SI CERCETARII: “La momentul actual sunt incasate mijloace banesti in suma totala de 840 de mii 842 de lei si 36 de bani. Banii se pastreaza pe conturile respective.”  

Si in contul creat de Filarmonica, oamenii doneaza. Pana acum s-au acumulat in jur de 443 de mii 650 de lei, ne-a spus directoarea.

Svetlana BIVOL, DIRECTOAREA FILARMONICII NATIONALE “SERGHEI LUNCHEVICI”: “Sunt donatori care doneaza pentru o destinatie concreta, pentru insturmente, altii pentru restaurare, altii pentru acomodarea artistilor in spatiile noi. Noi tinem cont de ele.“

Potrvit resposabililor din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, cauza principala a izbucnirii incediului de la Filarmonica este nerespectarea regulilor de aparare impotriva incendiilor la efectuarea lucrarilor de sectionare si taiere a metalului. Totodata, organele de drept continua investigatia pe acest caz. Incendiul de la Filarmonica s-a produs pe data de 24 septemebrie, la o anexa a cladirii, care se afla in reparatie. Focul s-a extins rapid, iar acoperisul s-a prabusit.