Agricultorii au pornit astazi intr-un mars cu tractoarele prin capitala. Au ajuns cu tehnica agricola pana in sectorul Buiucani si, ulterior, s-au parcat in fata Parlamentului, blocat trei benzi de circulatie pe bulevardul Stefan cel Mare.

Publicat:22.06.2023, 16:32

Pentru ca discutiile cu autoritatile de aseara nu s-au soldat cu rezultatul pe care l-au asteptat, agricultorii au reluat protestul din Piata Marii Adunari Nationale. Au claxonat minite in sir dupa care au pornit cu mai multe tractoare intr-un mars prin centrul capitalei si s-au parcat in fata Parlamentului. Fermierii cer alocarea de urgenta a banilor pentru compensarea costurilor de producere la prima grupa de cereale. Seful legsilativului a iesit astazi la protestatari si i-a anuntat ca Guvernul ar fi identificat deja primii 100 de milioane de lei in acest sens, din necesarul de 700 de milioane.

Protestul fermierilor de astazi a inceput cu sunetul claxoanelor in fata Guvernului. Apoi acesti au miscat din loc.

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „Traficul pe bulevardul Stefan cel Mare a fost blocat pentru cateva minute, timp in care mai multe tractoare au pornit de aici din Piata Marii Adunari Nationale intr-un mars prin centrul capitalei.”

Apoi traficul a fost reluat.

Escortate de o masina a politiei, tractoarele au ajuns pana la sensul giratoriu de la strada Ion Creanga, dupa care s-au intros si au oprit in fata Parlamentului.

Asta pentru ca mai multi fermieri s-au aratat  nemultumiti ca unii deputati PAS au calificat protestul ca unul politic.

 „Din ultimele informatii, deci este obtiunea ca acum urgent din fondul de rezerva a Guvernului 100 de mln deoadata sa le identifice, sa le poata pune in circulatie, sa urgenteze toate compensatiile, subventiile in iunie-iulie sa vi le dea.  Pana se rezolva problema cu fondurile astea pe care sper si eu foarte mult sa le putem primi de la Uniunea Europeana.”

„- Igor, suma care pe noi ne satisface  si care noi am discutat si cu doamna presednte, cu care incepem lucrul asta, 350 de mln de lei. - Sandu, deja 200 s-au conturat, hai ne asezam, va asezati cu Guvernul... deja tu cu dansii o sa discuti.”

Dupa cateva minute bune de discutii in fata legislativului, presedintele Parlamentului le-a spus agricultorilor ca va organiza o noua discutie la Guvern referitor la cerintele acestora.

Ion PLAMADEALA, PRESEEDINTELE ASOCIATIEI „FORTA FERMIERILOR”: „- Ce trebuie sa se intample acum primordial ca sa inceteze aceste proteste? - Sedinta Comisiei pentru Situatii Exceptionale, decizia luata si baietii au plecat la treierat.  Este vorba de vreo 700 de milioane maximum si aceasta cifra a fost impartita in doua. Am discutat si asa varianta ca acum sa fie gasite 350 de milioane ca in timp de 2 saptamani sau 3 saptamani sa fie gasite resurse pentru urmatoarele sa fie alocate.”

Astazi ferimierii au avut discutii si cu sefa statului care, potrivit lor, le-ar spus ca are nevoie de doua zile pentru a discuta cu responsabilii de la Comisia Europeana in vedearea obtinerii unor garantii cu privire la alocarea unei sume de 50 de milioane pe care ministrul agriculturii a solicitat-o la Bruxelles zilele trecute. Totodata, reprezentantii sectorului agricol au avut negociat si cu Banca Nationala.

Ion PLAMADEALA, PRESEEDINTELE ASOCIATIEI „FORTA FERMIERILOR”: „Acolo este vorba despre reesalonarea creditelor, de amanarea penalitatilor, de cumva poate micsorarea dobinzilor.”

Fermierii au inaintat mai multe revendicari catre Guvern, printre care alocarea compensatiilor costurilor de producere de 3000 de lei per hectar pentru culturile agricole din prima grupa, rambursarea TVA si introducerea restrictiilor de import a cerealelor din Ucraina, sub presiunea carora peturile la productia agricola ar fi scazut in ultima perioada. Premierul Dorin Recean a spus ca solutii vor fi gasite, doar ca e nevoie de timp si bani. Ieri seful executivului a anuntat ca suma necesara pentru a rezolva problema agricultorilor este de 700 de milioane de lei, bani pe care statul nu ii are.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.