Toate veniturile de la cariera de Piatra din Pervomaisk, care apartine Moldovei, ar ajunge la un anumit Eugen Buzgan, care ar fi interpusul deputatului Vladimir Andronache. Informatia a fost publicata astazi de Alexandru Slusari care bate din nou alarma si cere Procuraturii sa porneasca o investigatie. Nimeni dintre cei vizati nu a comentat deocamdata declaratiile. 

Publicat:14.01.2021, 15:46

Alexandru SLUSARI, DEPUTAT PLATFORMA DA: „Am informatii absolut veridice, dupa mine, pentru organele pretins competente din Republica Moldova referitoare la IS „Cariera de piatra concasata din Pervomaisc”, care, apropo, are rezerve de granit pentru aproximativ 170 de ani, insa din 2015 oficial nu se extrage zacamantul si bugetul nostru nu obtine nimic de la aceasta intreprindere.”

Potrivit lui Alexandru Slusari, din aprilie 2019 in Ucraina este inregistrata o Societate cu Raspundere Limitata care are denumirea similara cu cea a intreprinderii de stat moldoveneasca, unicul fondator fiind Eugen Buzgan, care mai are inca minim 15 companii in Ucraina sustine Slusari.

Alexandru SLUSARI, DEPUTAT PLATFORMA DA: „Pe data de 2 martie 2020 acest domn Buzgan devine consultant principal la una din Directiile Agentiei Proprietatii Publice din Moldova si din informatiile pe care eu le detin aceasta persoana este om de incredere al deputatului Andronache. In toata aceasta perioada cariera moldoveneasca din Pervomaisc de-facto lucreaza sub paravanul companiei private cu aceeasi denumire. Banii curg garla in toate buzunarele, in afara de bugetul Moldovei.”

Reprezentantii Agentiei Proprietati Publice sustin ca informatiile nu sunt veridice. Eugen Buzgan nu a fost de gasit pentru un comentariu, iar Vladimir Andronache avea telefonul deconectat. Deputatul Slusari sustine ca asteapta ca Procuratura sa se autosesizeze, iar daca nu, Comisia parlamentara de ancheta pe aceste cazuri va depune o sesizare. Slusari a mai precizat ca Procurorul General este asteptat la audieri saptamana viitoare. Responsabilii de la procuratura ne-au spus ca vor reveni ulterior cu o reactie.

Comunicat cu privire la declaratiile aparute in presa referitoare la starea I.S. ”Cariera de piatra concasata din granit” Pervomaisc, Ucraina

Agentia Proprietatii Publice a devenit din 2018 fondator al IS „Cariera de piatra concasata din granit” Pervomaisc, Ucraina, urmare modificarii Hotaririi de Guvern nr. 902/2017, ce s-au operat prin Hotarirea de Guvern nr. 806/2018. Anterior acestei date fondator al intreprinderii de stat mentionate a fost Concernul „Inmacom” din subordinea Ministerului Agriculturii, Dezvoltarii Regionale si Mediului.

In perioada 2012 – ianuarie 2019 in calitate de administrator al IS „Cariera de piatra concasata din granit” Pervomaisc, Ucraina a activat Anatolie Daniliciuk care, exercitand functia respectiva pe parcursul a 8 ani, a adus intreprinderea intr-o stare economica dezastruoasa, a dat dovada de o administrare defectuoasa, a omis sa prelungeasca licenta pentru dobandirea zacamantului ce constituie produsul carierei. Acest din urma fapt a determinat pierderea, in anul 2015, a dreptului de exploatare a carierei, licenta nefiind prelungita.

In acest sens mentionam ca la 07.02.2019 prin decizia fondatorului (Agentia Proprietatii Publice) Daniliciuc Anatolie a fost inlaturat din functia de administrator al intreprinderii, in locul sau fiind numit in calitate de administrator interimar Scripnic Iurie.

In septembrie 2019, in baza unor acte false (procura si ordin de desemnare) pretins emise de Agentia Proprietatii Publice, in functia de administrator al intreprinderii ajunge Daniliciuc Denis, fiul lui Daniliciuc Anatolie.

Mai mult decat atat, in privinta intreprinderii s-a incercat initierea unui proces de insolvabilitate care avea ca scop preluarea activelor intreprinderii.

Planul de restructurare a activitatii economice a intreprinderii in cadrul procesului de insolvabilitate a fost semnat de fiul lui Daniliciuk Anatolie, Daniliciuk Denis, care prevedea infiintarea unei intreprinderi noi, cu participarea inclusiv a IS „Cariera de piatra concasata din granit” Pervomaisc, Ucraina, si transmiterea tuturor activelor intreprinderii de stat in capitalul statutar al intreprinderii noi.

In prezent, in urma interventiei Agentiei Proprietatii Publice, procesul de insolvabilitate a fost incetat, dar activele intreprinderii pana la moment nu sunt recuperate. In privinta lui Daniliciuk Anatolie si Daniliciuk Denis in Ucraina este pornit dosar penal pentru comiterea mai multor fapte prevazute de legea penala (excrocherie, uz de fals, sustragere in proportii deosebit de mari, extragerea ilegala a zacamintelor).

Ca urmare a gestionarii neeficiente a intreprinderii de catre Daniliciuk Anatolie, aceasta a acumulat datorii, in special fata de bugetul de stat al Ucrainei, in momentul de fata in privinta IS „Cariera de piatra concasata din granit” Pervomaisc, Ucraina sunt 292 proceduri de executare.

Pentru a putea fi realizata administrarea IS „Cariera de piatra concasata din granit” Pervomaisc, Ucraina, stabilirea tuturor datoriilor, conditiilor in care acestea s-au format, la 14.04.2020 a fost numit un administrator provizoriu nou, si se initiaza procedura unui audit complex, pentru determinarea exacta a prejudiciilor materiale cauzate intreprinderii de stat in perioadele precedente.

La ora actuala IS „Cariera de piatra concasata din granit” din Pervomaisc, Ucraina, nu activeaza si nici nu poate activa deoarece nu detine licenta, nu este conectata la energia electrica de mai multi ani si este inundata. Din motivul lipsei licentei si autorizatiilor de activitate nu pot fi efectuate nici exploziile necesare pentru extragerea zacamintelor.

Agentia Proprietatii Publice intreprinde toate actiunile in vederea revendicarii activelor IS „Cariera de piatra concasata din granit” din Pervomaisc, Ucraina.