Ministerul Apararii anunta ca nu i-a oferit uniforma militara lui Stefan Gatcan, care s-a afisat in timpul ceremoniilor din 9 mai cu epoleti de colonel. Deputatul socialist ne-a spus ca si-a cusut-o singur si ca are dreptul sa o poarte pentru ca este colonel in rezerva. Il contrazice fostul comandant al Armatei, Vitalie Stoian, care afirma ca odata ce a trecut in rezerva, Gatcan trebuia sa predea uniforma. 

Publicat:18.05.2021, 20:36

Asa a aparut Stefan Gatcan pe data de 9 mai la Memorialul Eternitate, unde a depus flori. Imbracat in uniforma militara de gala si purtand ochelari, deputatul socialist, de profesie medic ginecolog, si-a facut mai multe fotografii pe care le-a postat pe internet. Imaginile au starnit un val de reactii, iar ministerul Apararii a inceput sa caute raspuns la intrebarea – de unde a luat Gatcan aceasta uniforma?

MINISTERUL APARARII AL REPUBLICII MOLDOVA:“In urma verificarilor efectuate de persoanele responsabile din cadrul Marelui Stat Major al Armatei Nationale s-a constatat ca toate uniformele de gala, incluse in registrele de evidenta ale depozitelor Armatei Nationale, se afla in depozitele de echipament.”

...se arata intr-un comunicat al institutiei. Cu alte cuvinte uniforma nu i-a fost oferita de Armata Nationala. Stefan Gatcan ne-a spus ca este membru al Asociatiei Veteranilor si Rezervistilor, iar uniforma si-a cusut-o singur.

Stefan GATCAN, DEPUTAT PSRM:“Nu are nimic Armata Nationala cu donatii si cu asigurarea rezervistilor si veteranilor cu costume ale Armatei Nationale, asta este un simbol care se coase de fiecare.”

Potrivit purtatorului de cuvant al ministerului Apararii, Stefan Gatcan a incalcat un regulament intern al institutiei, dar nu poate fi sanctionat pentru asta, ci doar atentionat. Deputatul afirma insa ca nu a comis nicio ilegalitate si ca isi permite sa imbrace unforma militara pentru ca este colonel in rezerva al Armatei Nationale, fapt confirmat si de responsabilii de acolo.

Stefan GATCAN, DEPUTAT PSRM:“Toate actele in ceea ce priveste gradul meu de colonel in rezerva a serviciilor militare sunt legale. Uniforma militara este din 2010, atunci cand pentru prima data armata nationala a inceput sa treaca la o alta uniforma.” 

Fostul comandant al Armatei Nationale, Vitalie Stoian, ne-a spus ca odata ce a trecut in rezerva, Gatcan trebuia sa duca uniforma

la depozitul Armatei.

Vitalie STOIAN, GENERAL DE BRIGADA, FOST COMANDANT AL ARMATEI NATIONALE:"Cand militarul se elibereaza sau trece in rezerva, in ordinul ministrului Apararii este stipulat ca a trecut in rezerva cu dreptul de a purta tinuta militara sau fara acesta. Militarii care au facut serviciul mai mult de 20 de ani au dreptul la portul uniformei.” 

Stefan Gatcan a deveni deputat in Parlament candidand la alegeri de pe lista PSRM. In vara anului trecut a anuntat ca renunta la mandat, iar la scurt timp parlamentarul a disparut. La cateva zile a aparut intr-un video filmat dintr-o vie.

„Ma simt bine nu am probleme, nu sunt sechestrat.”

Ulterior, Gatcan a anuntat ca s-a razgandit si ca ramane deputat socialist.