Veaceslav Platon spune ca declaratiile expertului Stefan Gligor, precum ca sistemul bancar din Moldova va fi zguduit de un sir de preluari ilegale, sunt ingrozitoare.

Publicat:23.11.2020, 10:41

Veaceslav PLATON: "Am citit postarea lui Stefan Gligor si m-am ingrozit. O cunosteam bine pe mama lui, un judecator cinstit si umil. Un judecator cu experienta si experienta deosebita. Pacat ca Stefan trebuie sa explice adevaruri simple de proces. Judecatorul Olesea Turcan i-a atras pe toti ceilalti actionari ai Moldovei ca terti in acest proces. Cota totala a capitalului a fost de 60 %. Apoi, acesti actionari au sustinut impreuna cererile Wesna pentru transferul conducerii Moldovei in timpul companiei de audit. Stefan, e simplu. Cand nu intelegi ceva, te rog sa ma contactezi, te voi ajuta mereu cu un calificativ."

Ieri, expertul Stefan Gligor a declarat ca sistemul bancar din Moldova va fi zguduit de un sir de preluari ilegale. Potrivit lui, ceea ce s-a intamplat la Moldasig este grav, cand printr-o hotarare a intantei se decide ca o companie care detine un pachet minoritar de actiuni sa preia majoritatea. Astfel de judecatori trebuie privati de dreptul de a mai activa vreodata, spune Gligor.

Gligor spune ca prima preluare de tentativa ostila ar fi in plina desfasurare.

Stefan GLIGOR, EXPERT POLITIC: “Judecatoarea Olesea Turcan, numita de Dodon in functia de judecator pana la atingerea plafonului de varsta pe 2 septembrie 2020, nici la trei luni de la acest eveniment remarcabil, a emis o ilegalitate stupefianta. Astfel, un fost actionar “Moldasig” S.A- “Wesna” LTD, care detinea in trecut 4.99 procente de actiuni a obtinut prin respectiva incheiere judecatoreasca controlul asupra 65 de procente din actiunile “Moldasig”. Ce va pot spune e ca astfel de judecatori ar trebui dati afara de CSM si privati de dreptul de a activa in domeniul jurisprudentei pe viata. Anume asa oameni au facut posibila delapidarea rezervelor BNM si transformarea Moldovei intr-o spalatorie, nemaivorbind de exproprierea ilegala a sute de afaceri si ruinarea a mii de destine."

Am incercat sa vorbim cu judecatoarea Olesea Turcan care a emis decizia, insa aceasta nu a fost de gasit pentru a comenta acuzatiile care i se aduc.  Acum doua zile a fost scandal la Moldasig, dupa ce membrii Comisiei Nationale a Pietei Financiare au venit la compania de asigurari ca sa puna in aplicare decizia de a prelua administrarea acesteia. 

Actionarii companiei insa nu le-au permis sa intre, asa ca la fata locului a fost chemata politia. Veceaslav Platon si caruia i-a revenit pachetul de actiuni de 65 la suta, ne-a spus ca decizia comisiei este una ilegala, iar in spatele ei ar sta Vlad Plahotniuc si Ilan Sor. Avocatii acestora insa nu au venit cu nicio replica despre cele intamplate.