Cresc tensiunile la Consiliul Superior al Procurorilor. Dupa ce ieri ministrul justitiei  a cerut anularea sau supendarea concursului pentru sefia PCCOCS, astazi mai multi colegi de la CSP i-au dat replica. Acestia i-au transmis ca decizia trebuie luata in conformitate cu legea, dar nu pe retelele de socializare. Membrii Consiliului mai spun ca solicitarea lui Sergiu Litvinenco nu are temei  si pune in lumina negativa activitatea CSP.

Publicat:27.01.2023, 18:33

Intr-un comunicat de presa, semnat de cinci membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, inclusiv de presedintele structurii, scrie ca procedura de concurs a fost demarata cu majoritatea voturilor CSP, respectiv orice hotarare de anulare sau de suspendare apartine plenului Consiliului, si nu unor membri individuali.

“Nu este clar la care “situatie creata” se refera in postarea sa domnul Sergiu Litvinenco si din care circumstante a dedus “lipsa de credibilitate”, or este stiut ca se impun investigatii corespunzatoare, iar numai discutiile din spatiul public nu pot constitui temei de contramandare a unor proceduri aflate in desfasurare”,scrie in comunicat. 

Totodata, colegii ministrului Justitiei, si el membru CSP, spun ca sistarea concursului pentru sefia procuraturii pentru combaterea crimelor organizate si cauze speciale urmeaza a fi decisa conform legii si nu pe retelele de socializare.

“Prin pozitia exprimata de catre ministrul justitiei a fost indusa ideea eronata despre o pretinsa ilegalitate a acestui concurs, ceea ce denota lipsa de respect fata de candidati, fata de membrii Comisiei speciale de preselectie si ar putea crea suspiciunea existentei/esuarii unor aranjamente menite sa favorizeze anumiti candidati”, spun membrii Consiliului. Sergiu Litvinenco nu a comentat deocamdata aceste afirmatii. Cu o reactie in jurul acestui scandal a venit, insa, prim-ministrul.

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:   “Aceasta situatie arata inca o data cat de grea si necesara este reforma justitiei pentru ca sa nu aiba niciun cetatean niciun dubiu referitor la credibilitatea oamenilor care ajug la prcuratura. Trebuie sa fie examinate toate circumstantele intr-un mod calm, cu dovezi, fara emotii.”

Ieri, Ministrul Justitiei a solicitat anularea concursului pentru selectarea procurorului sef al Procuraturii pentru Combaterea Crimelor Organizate si Cauze Speciale. Asta dupa ce, un membru al Comisiei speciale pentru preselectia candidatilor, directorul IPRE, a declarat ca a fost intimidat. Si Iulian Groza a depus un demers la CSP prin care a cerut anularea concursului. Anuntul lui a venit la cateva zile dupa ce unul dintre candidatii la sefia PCCOCS, Eugen Rurac, a cerut ca Groza sa fie exclus din cadrul comisiei. Concursul pentru functia de sef al Procuraturii pentru combaterea crimelor organizare a fost demarat in noiembrie anul trecut. Trei candidati s-au inscris. Este vorba de Sergiu Russu, fost sef interimar al PCCOCS, Eugen Rurac, sef interimar al Directiei generale urmarire penala in cadrul CNA si avocatul Andrei Matco.  Pe data de 1 ianuarie acestia ar urma sa fie intervievati de comisia speciala, daca pana atunci concursul nu va fi anulat.