Reparatia podului Mihai Viteazul din capitala va dura mai mult decat anuntau autoritatile. Initial, responsabilii dadeau asigurari ca pana la sfarsitul lunii decembrie prima etapa va fi finalizata, acum insa spun ca mai e nevoie de timp, pentru ca lucrarile sunt complexe. Cat timp autoritatile strang din umeri, soferii isi pierd rabdarea stand in fiecare zi in ambuteiajele mari care se formeaza in zona.

Publicat:17.12.2023, 18:46

Au trecut trei luni de la ultimul reportaj pe care l-am filmat pe podul Mihai Viteazul. De atunci putine lucruri s-au schimbat. Ambuteiajele sunt si azi la ordinea zilei...

Iar lucrarile parca s-au oprit in loc.

„Podul, da, greu se face. Nu lucreaza nimeni pe santier, eu nu vad niciun om.

-Imaginea e aceeasi in fiecare zi cand treceti?

-Da, din pacate da.”

„Trei oameni lucreaza, daca ar fi intr-o tara normala, podul acesta era sa fie facut maxim doua saptamani, se puneau toate puterile si era facut.”

In primavara, cand au inceput lucrarile autoritatile au anuntat ca reparatia celor trei benzi inchise acum, va dura pana pe 31 decembrie. Au emis si o dispozitie in acest sens.

Insa, si pana azi, lucrarile continua iar circulatia pe cele trei benzi ramane restrictionata. Soferii spun ca nu mai cred in promisiuni.

„Au fost promisiuni ca pana la Anul Nou va fi dat in exploatare. Uitati-va nici la anul viitor nu o sa fie gata macar jumatatea asta intelegeti, bataie de joc de poporul acesta.”

„Foarte greu si nu cred ca o sa dea in exploatare in timpul care s-a prevazut.”

Iar cei care circula deseori prin aceasta regiune sustin ca, de cele mai multe ori, vad doar cate 2-3 muncitori pe pod. 

„Lucrarile acestea stiti cum merg, ca racul inapoi. Eu circul pe aici zeci de ori pe zi, cand se vad doi oameni, cand se vad trei, cand nu se vede nimeni. Asa ca e de asteptat mai bine.

-Stati in ambuteiaje aici?

-Dapoi cum.”

Responsabilul de santier are o explicatie. El sustine ca, pana acum, lucrari s-au facut mai mult sub pod, fiind intarite coloanele care sustin structura.

Ivan MISE, DIRIGINTE DE SANTIER:  „Multi oameni cand circula pe pod nu vad volumul integral de munca, care, in mare parte, se desfasoara sub pod. Dupa asta incepem lucrarile la suprafata podului.”

Iar la suprafata mai este multa treaba, ne-a spus responsabilul de santier si nici vorba ca lucrarile se termine pana la sfarsitul lui decembrie.

„Eu despre termenul de sfarsit de decembrie nu stiu nimic.”

Despre acest termen vorbea anterior si seful directiei transport a primariei. Acum, insa, Vitalie Mihalache da de inteles ca lucrarile vor mai dura.

Vitalie MIHALACHE, SEFUL DIRECTIEI TRANSPORT A PRIMARIEI:  „Se lucreaza, ati vazut ca se lucreaza in continu.

-Cu cat a fost prelungit termenul pana va fi finisat primu sens de deplasare?

-Nu am luat o decizie.

-Pentru ca nu a fost repectati acesti termeni, agentul economic va fi cumva penalizat?

-Marea majoritate nu agentul economic este acel responsabil de unele intarzieri. Am avut inclusiv perioade cand din cauza conditiilor climaterice nu s-a putut lucra. Am avut si multe deficiente de ceea ce tine de executarea proiectului sau documentatia de proiect.”

Iulia PASCARI, REPORTER PRO TV:  Asadar, pana in primavara cele trei benzi de circulatie ar putea ramane inchise, spun responsabilii de santier. Iar asta inseamna inca cel putin 4 luni de ambuteiaje, pentru soferii care circula pe aici. Traficul este aglomerat in special in orele de varf, dimineata si seara.”

Potrivit contractului, podul, renovat in totalitate, ar urma sa fie dat in exploatare la sfarsitul anului 2024. Lucrarile sunt efectuate de o companie din Ucraina si doua din Moldova, iar pentru proiect, din bugetul municipal, s-au alocat 108 milioane de lei.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.