Republica Moldova nu mai foloseste energie electrica si gaze din Rusia. Declaratia a fost facuta astazi de prim-ministrul Dorin Recean in cadrul Forumului de Securitate din regiunea Marii Negre si Balcani de la Bucuresti.

Publicat:18.05.2023, 13:12

„Vreau sa va spun ca, daca la declansarea razboiului, suta la suta din energia consumata de Republica Moldova era originara direct sau indirect din Rusia, astazi datorita transformarilor radicale care au avut loc, tara noastra poate sa existe fara absolut nici un consum de gaze naturale sau electricitate originara din Rusia. Moldova nu mai consuma gaze naturale din Rusia. Republica Moldova este integrata in reteaua energetica europeana si din punct de vedere tehnic, si din punct de vedere comercial'', a spus Dorin Recean la conferinta de securitate de la Bucuresti. 

Premierul Dorin Recean a mai spus ca tara noastra a trecut peste aceasta iarna cu ajutorul Romaniei si a multumit tarii vecine pentru faptul ca atunci cand Republica Moldova se afla intr-o situatie critica, aceasta intervine prompt si astfel noi putem depasi asemenea situatii.  

In ultimul an, Rusia a intrerupt total sau partial furnizarea de gaze naturale catre mai multe tari, ca raspuns la sanctiunile aplicate de Occident. In octombrie 2022, desi Moldova avea un contract cu Gazprom, furnizorul rus a negliat prevederile contractuale si a limitat livrarile cu 30%.