Copilul de 5 ani, spitalizat in stare grava saptamana trecuta cu suspectie la hepatita acuta de origine necunoscuta, se simte mai bine, spun medicii. Responsabilii de la Agentia Nationala de Sanatate Publica anunta ca au initiat un proces de monitorizare a copiilor din gradinita pe care o frecventeaza micul pacient. Intre timp, parintii au fost informati despre cazul inregistrat si despre simptomele specifice hepatitei de tip nou. Deocamdata, nu exista niciun copil care sa prezinte aceste simptome.

Publicat:14.05.2022, 18:36

Dupa inregistrarea primului caz probabil de hepatita acuta necunoscuta in tara noastra, angajatii ANSP spun ca au anuntat centrul de sanatate din localitatea de unde este copilul, dar si gradinita la care merge. Iar acum, specialistii din cadrul angentiei monitorizeaza starea fiecarui copil cu care a intrat in contact micutul de 5 ani.

Silvia STRATULAT, SEFA SECTIEI SUPRAVEGHERE EPIDEMIOLOGICA A HEPATITEI VIRALE: “Sunt recomandate masurile generale de igiena a mainilor, curatarea si dezinfectarea suprafetelor. Aceste masuri sunt realizate in institutia frecventata de copil. Sunt sub monitorizare, starea generala a copiilor, respectiv situatia este sub monitorizare permanenta.”

Potrivit medicilor, dupa un tratament simptomatic, copilul se simte mai bine, dar ramane a fi sub supraveghere.

Ludmila BIRCA, DIRECTORUL SPITALULUI DE BOLI CONTAGIOASE DE COPII: “Eu pot sa va spun doar ca este mai bine, este in stare medie, noi tinem totul sub control, copilul merge spre bine.”

Potrivit directoarei spitalulul de Boli Contagioase de Copii din capitala, copilul a fost internat in institutie pe 7 mai cu simtome gastrointestinale, si anume dureri abdominale, avand schimbata culoarea pielii si a ochilor in galben. Potrivit repsponsabililor de la ANSP, parintii copiilor care frecventeaza aceeasi gradinita unde merge si copilul de 5 ani, care ar avea hepatita acuta necunoscuta, au fost informati despre aceste simptome. In cazul in care macar una dintre acestea este prezenta la un copil, parintii trebuie de urgenta sa se adreseze la specalist. 

Silvia STRATULAT, SEFA SECTIEI SUPRAVEGHERE EPIDEMIOLOGICA A HEPATITEI VIRALE: “Sunt informati si parintii si insotitorii sa atraga atentia la simptomatologia care debuteaza hepatita acuta necunoscuta la copii, si in special la semnele gastrointestinale. Sa atraga atentia la semnele gastrointestinale, cum ar fi greata, voma, dureri abdominale.”

Despre acest caz ministerul Sanatatii a anuntat joi, fara a oferi detalii in legatura cu localitatea de unde este micutul, despre starea lui sau simptomele resimtite. Toate probele la virusii hepatici cunoscuti efectuate micutului de 5 ani au prezentat rezultat negativ, ceea ce i-a facut pe medici sa vorbeasca despre un prim probabil caz de hepatita acuta necunoscuta. 

Cauza aparitiei acestei maladii la copii ramane a fi necunoscuta deocamdata, primele infectari fiind inregistrate la inceputul lunii aprilie a acestui an in Marea Britanie. OMS raporteaza ca pana pe 10 mai, au fost confirmate peste 340 de cazuri de hepatita necunoscuta la copii din 21 de tari, dintre care 4 sunt din Romania, 35 din Italia, dar si din Germania, Danemarca, Portugalia, Spania si Statele Unite. Copiii afectati au varsta cuprinsa intre o luna si 16 ani, iar unul dintre ei a murit.