Cum ar fi sa aveti acasa un robot care sa scrie, sa deseneze ori sa indeplineasca alte sarcini la comanda? Cativa tineri din capitala au creat unul si l-au prezentat la un atelier de robotica. Bratul robotizat este controlat cu ajutorul unei aplicatii pe telefon, iar inventatorii spun ca in viitor vor sa-l “invete” sa execute si alte functii.

Publicat:16.11.2019, 18:02

Cei care sunt pasionati de filmele in care tehnologia a inlocuit omul au ales sa-si petreaca ziua la acest atelier de robotica din capitala. Acolo s-au adunat 15 echipe de tineri, iar fiecare a venit cu tema pregatita de acasa. Cristian spune ca tatal sau l-a inspirat sa devina inginer.

Cristian, STUDENT:"Am facut o mana robotica si am conectat-o la telefon. Materialul a fost printat la 3D printer. Aici e foarte multa matematica si trebuie sa stii cum sa unesti toate cablurile ca sa lucreze mana.”

Vasile, STUDENT: “Ar fi mai degraba ca mana unui rac, cu un cleste la capat. Putem sa trimitem comenzi de la calculator. Iata sus si jos, putem combina miscari.”

Iar pentru cei care nu iubesc sa scrie, acest robot le-ar putea veni in ajutor. Apesi cateva butoane pe telefon, iar mana robotica indeplineste sarcinile.

Vladislav, STUDENT: “Nu a fost complicat fiindca seful grupei stie foarte multe si el l-a programat. Inca mai trebuie sa programam pozitia si miscarile lui ca sa fie finalizat. Poate desena deocamdata, foarte abstract, dar poate.”

Chiar daca isi construiesc meseriile in jurul tehnologiilor, tinerii spun ca un robot cu inteligenta artificiala nu va putea inlocui niciodata un om.

Vladislav, STUDENT:Chiar daca in viitor totul poate fi controlat de roboti, eu cred ca asta va face mai bune relatiile dintre oameni.”

Vasile, STUDENT:

“- Noi mai avem inca mult pana la scenariile din filme.

- Dar ai vrea sa fie?

- Desigur! Pentru asta si invat aici.”

La eveniment au participat in jur de 50 de elevi si studenti. Totul a fost organizat cu asistenta proiectului de Competitivitate din Moldova si finantat de USAID Moldova si Ambasada Suediei la Chisinau.