S-a prezentat la vama in carne si oase si acolo a aflat ca este moarta deja de doi ani. Intr-o asemenea situatie s-a pomenit o moldoveanca stabilita in Germania, care periodic revine in Republica Moldova. De aceasta data nu a fost lasata sa intre in tara pe motiv ca in acte figureaza ca decedata si respectiv pasaportul nu mai este valabil. Intr-un final a ajuns la Chisinau iar acum trebuie sa-si recapete viata inapoi.

Publicat:26.08.2023, 15:17

Maria Mereuta s-a pornit in Moldova vie iar ajunsa in vama a aflat ca in acte este moarta si nu poate sa intre in tara.

Maria MEREUTA, MOLDOVEANCA STABILITA IN GERMANIA: „Sunt Maria Mereuta, nascuta pe 19 februarie 1964. S-a uitat in acte si mi-a spus ma scuzati dar, sunteti decedata din 2021.”

Maria Mereuta munceste in Germania si in fiecare an revine acasa in vacanta la copii. Femeia spune ca pana acum trecea frontiera cu pasaportul romanesc, insa de aceasta data a decis sa-l foloseasca pe cel moldovenesc.

Maria MEREUTA, MOLDOVEANCA STABILITA IN GERMANIA: „Cand am ajuns la sectia de pasapoarte am asteptat o ora si ceva, m-a primit si cand mi-a spus doamna de acolo ce se intampla cu pasaportul meu, m-a trecut rece. Mi-a zis ca sunteti inregistrata ca decedata din 2021 si acum trebuie sa demonstrati ca sunteti aceeasi persoana.”

Cand a aflat ca nu mai e in viata, femeiii nu i-a venit sa creada. Nu a reusit sa-i convinga pe vamesi ca desi este declarata decedata totusi traieste si sta in fata lor in carne si oase. In acte figura ca a trecut la cele vesnice. Asa ca i-a fost ridicat pasaporutl si a primit un certificat pentru a trece vama. Si cum un deces n-aduce nimic bun, au urmat problemele.  A doua zi Maria Mereuta a mers la Agentia Servicii Publice, care se ocupa de evidenta populatiei, pentru a afla de la responsabilii de acolo cum e posibil sa fie cat se poate de vie si totodata moarta. Cel putin, in acte. Acestia insa nu au putut sa-i ofere o explicatie, astfel ca Maria a apelat la serviciile unui avocat si a depus plangeri catre ASP si politia de frontiera.

Vasile RIHLEA, AVOCAT: „In cererea respectiva e mentionat faptul ca nelegitim i-a fost ridicat pasaportul. In partea rezolutiva a cererii respective am indicat de urgenta sa-i fie deblocat pasaportul, sa-i fie returnat si sa-i fie achitate pagube morale. Ea a solicitat 15 000 de lei.”

Acum, femeia trebuie sa-si recapete viata inapoi. Trebuie sa invie si cat mai repede.

Maria MEREUTA, MOLDOVEANCA STABILITA IN GERMANIA: „Am scris cerere si tot ce ar trebui sa recapat pentru ca am fost si la spital. Sunt intr-o stare de soc, nu mai stiu ce sa fac si pe data de 30 trebuie sa ma intorc in Germania.”

Reprezentantii politiei de frontiera nu ne-au putut oferi informatii despre receptionarea cererii si spun ca cei de la Agentia Servicii Publice sunt in primul rand responsabili.

Raisa NOVITCHI, PURTATOR DE CUVANT, POLITIA DE FRONTIERA: „In astfel de situatii conform procedurilor la fata locului se face identificarea si se elibereaza un document provizoriu pentru permiterea intrarii in tara.”

Maria Mereuta nu exclude ca un functionar de la ASP a facut o greseala, care a costat-o viata, in acte. Reprezentantii Agentiei Servicii Publice ne-au spus ca au receptionat cererea femeii si ca vor reveni ulterior cu un comentariu.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.