Doua case parasite, gata sa se prabuseasca, o fantana uitata. Atat a mai ramas din satul Popovca din Cantemir. Localitatea a devenit o fantoma care bantuie pe harta si in acte. In realitate, insa, acolo nu mai este nimeni de vreo trei ani ne-a spus primarul in gestiunea caruia se afla odata localitatea.

Publicat:28.02.2021, 13:31

Acesta este satul Popovca. L-am gasit cu greu, fiind ascuns intre niste dealuri din Cantemir. Niciun indicator nu mai arata ca acolo locuiesc sau au locuit candva oameni.

Din localitate a ramas doar umbra, linistea care domneste acolo fiind ametitoare. De cativa ani, satul exista doar pe harta si in acte, ne-a spus primarul in gestiunea caruia se afla odata.

Sergiu ROMAN, PRIMARUL COMUNEI LINGURA: „De acum de trei ani nu mai este nimeni, au fost niste baieti acolo au crescut si au plecat si ei.”

O icoana uitata pe masa, cuptorul prabusit din cocioaba prabusita si ea si cateva haine uitate prin casa sau prin ograda mai tradeaza faptul ca aici au trait oameni.

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „Cu 8 ani in urma, in aceasta casa locuiau doi batrani. Erau singurii oameni din localitate ramasi in viata. Acum au plecat si ei, iar pe aici se pare ca de mult timp nu a mai calcat picior de om. In ograda au crescut buruienile pe care nu mai are cine sa le taie, iar la usa am gasit un lacat ruginit.”

Sa ne intoarcem in timp. Acum cativa ani, Matusa Cununita si mosul ei Savastin din Popovca se bucurau de nepotii care alergau prin curte. O singura speranta avea atunci batrana.

„Poate nu o sa ajunga chiar Moldova toata, cum e satul nostru.”

Cert este ca odata cu trecerea anilor tot mai multe sate din Moldova devin pustii. Potrivit Biroului National de statistica, in ultimii patru ani populatia tarii noastre s-a redus cu aproape 200 de mii. Din cauza saraciei, tinerii pleaca in cautarea unui trai mai bun, iar in sate raman in mare parte doar batranii, care se sting si ei odata cu satele.