Satul Selemet a vuit astazi de muzica si dansuri. De hramul localitatii s-a dat o petrecere ca la moldoveni – cu mancare traditionala si vin de casa. Si ca sarbatoarea sa prinda si mai mult contur, oamenii au inaugurat intrarea in sat, care de azi inainte la va ura – Bun Venit.

Publicat:08.11.2019, 20:43

Localnicii afirma ca mereu si-au dorit ca intrarea in sat sa fie una care sa le spuna “bine ati venit” si strainilor, iar acum se mandresc ca o au. Constructia a fost posibila si datorita celor peste o mie de locuitori, care muncesc peste hotare si care au venit cu suport financiar.

Elena MORARU, PRESEDINTA ASOCIATIEI OBSTESTI “BASTINA DIN SELEMET”: "Sunt receptivi la proiectele sociale. O doamna de peste hotare a scris ca parca e mama noastra care ne asteapta acasa cu bratele deschise."

Dar si datorita Guvernului Elvetiei, care a finantat constructia cu 150 de mii de lei. La eveniment i-am intalnit pe sotii Blidarii, el fost - agricultor, ea – fosta profesoara. Dupa absolvirea studiilor cei doi au fost trimisi la munca in Selemet. Ulterior au plecat, iar acum s-au intors pentru prima data dupa 50 de ani.

"Am auzit la radio ca e ziua satului pe 8.”

Viorica BLIDARI: "S-a schimbat in bine, in frumos, drumurile, nu mai este glod.”

Iar de la intrare multimea s-a mutat in centrul satului. Acolo localnicii si-au expus lucrarile handmade, dar si au improvizat curti traditionale de candva. 

Tot in centrul satului vanatorii au pregatit bucate care-ti lasau gura apa.

Anatolie TATARU, VANATOR: “Aici e zeama de fazan.

-Arata foarte bine, ce ati mai pus? -Ceapa, morcovi… Aici avem zeama de peste. Tot noi l-am pescuit. Aici avem cartofi la disc, iar aici ciorba de nutre.”

Altii au intins mese bogate acasa. 

Pe sotii Enache i-am surprins cu oaspetii la poarta, tocmai ii petreceau. 

Spun ca sarbatoarea e mare, mai cu seama ca gospodarul casei marcheaza si ziua numelui.

“Vin alb si rosu. L-am gustat acum pentru prima data.”

Conform calendarului ortodox, astazi se sarbatoreste Sfantul Dumitru, considerat ocrotitorul familiei.

In aceasta zi se spune ca se marcheaza inceputul iernii.