Organizatorul concursului Eurovision 2022 a eliminat juriile din sase tari din calculul notelor finale pentru melodiile concurente din cauza unor neregularitati, potrivit unui comunicat oficial al Uniunii Europene de Radio si Televiziune (EBU). Comunicatul nu mentioneaza explicit cele sase tari, dar o publicatie specializata in Eurovision sustine ca e vorba despre juriul din Romania, alaturi de cele din Moldova, Azerbaidjan, Polonia, San Marino si Muntenegru.

Publicat:15.05.2022, 11:50

G4Media a solicitat un punct de vedere oficial al TVR, partenerul oficial al EBU in Romania. Il vom publica imediat ce il vom primi

Juriul Romaniei a fost format din Alexandra Ungureanu, Ozana Barabancea, Randi, Cristian Faur si Adrian Romcescu, potrivit unui comunicat TVR

Managerul de proiect pentru Eurovision al TVR a fost Iuliana Marciuc, fosta prezentatoare din anii 90

Reamintim ca fiecare din cele 40 de tari participante a furnizat in finala cate doua seturi de note pentru cei 25 de finalisti: notele juriului si notele publicului. In timpul finalei, notele oferite de juriile din mai multe tari nu au fost anuntate din studiourile televiziunilor partenere, ci de un reprezentant al organizatorilor.

Comunicatul oficial al Uniunii Europene de Radio si Televiziune (EBU):

In cadrul analizei votului juriului de catre partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radio si Televiziune (EBU) dupa cea de-a doua repetitie generala a celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot incorecte in rezultatele din sase tari.

Pentru a respecta instructiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul sau de vot pentru a calcula un rezultat agregat inlocuitor pentru fiecare tara in cauza, atat pentru a doua semifinala, cat si pentru marea finala (calculat pe baza rezultatelor altor tari cu un istoric de vot similar).

Acest proces a fost recunoscut de catre monitorul independent al votului.

EBU ia extrem de in serios orice tentativa suspecta de manipulare a votului la Concursul Eurovision al Cantecului si are dreptul de a elimina astfel de voturi in conformitate cu instructiunile oficiale de vot, indiferent daca aceste voturi sunt sau nu susceptibile de a influenta rezultatele si/sau rezultatul votului.

Republica Moldova, reprezentata de Zdob si Zdub si fratii Advahov, cu piesa „Trenuletul”, s-a clasat pe locul 7 la concursul Eurovision, adunand un total de 253 puncte.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: