Se imbogateau pe seama copiilor. Seful unei intreprinderi municipale de alimentatie publica si 3 agenti economici au fost retinuti dupa ce ar fi trucat contractele de cumparare a produselor alimentare pentru scolile si gradinitele din capitala. Acestia sunt banuiti ca au cauzat prejudicii in proportii deosebit de mari bugetului local. 

Publicat:01.06.2022, 16:45

„ Mai fa si niste banuti acolo.

-As face, dar...

-Ce?

-Nu, n-am cui, n-am cu cine. Va spun, se duc ba la plimbare, ba la teatru.

- Macar 100 de lei fura pe zi! Sa te invat eu? “ 

In imaginile filmate cu o camera ascunsa, instalata in biroul sefului intreprinderii municipale, se vede cum acesta primeste de mai multe ori bani de la diferite persoane. Sumele variau intre 5 si 18 mii de lei. 

” Noi ieri nu am numarat pateurile. 600 de pateuri. 

-600 de pateuri?

-Sa fac un ceai? 

-Daca vrei, poti sa faci. Da eu ma duc jos sa iau doua placinte calde."

In aceste secvente, un barbat pune banii in frigider, iar ulterior functionarul se apropie si ii ia. 

Potrivit CNA, seful intreprinderii municipale ar fi favorizat anumiti agenti economici, cu care a incheiat contracte de furnizare a produselor alimentare pentru scoli si gradinite. In schimb, drept recompensa, acestia ii ofereau un comision din fiecare contract semnat. Totodata, functionarul le-ar fi sugerat complicilor sa majoreze fictiv pretul de achizitie a produselor alimentare, iar diferenta de pret sa i-o dea lui. Comisionul perceput de pe fiecare contract se ridica pana la 25 la suta, iar transmiterea banilor avea loc chiar in biroul sefului. 

Cazul a fost documentat timp de cateva luni, perioada in care au fost acumulate probe.

Astazi oamenii legii au efectuat 18 perchezitii, iar seful intreprinderii si cei trei agenti echonomici au fost retinuti pentru 72 de ore. Ei sunt cercetati pentru corupere activa.