Securitatea e prioritara. Asta au invatat astazi peste o suta de copii din diferite localitati, care s-au inscris la Scoala Securitatii. Profesori le sunt pompierii si salvatorii, iar la lectii sunt doar ochi si urechi. De la teorie, au trecut la practica, iar prima proba i-a pus pe jar. Au trebuit sa imbrace echipamentul la viteza si sa treaca printr-un labirint cu obstacole. A urmat cea mai importanta lectie – acordarea primului ajutor medical.

Publicat:13.05.2022, 18:47

Francesca GINDEA, REPORTER PRO TV: “In prima proba din cele 8, care se vor desfasura astazi si maine, copiii vor trebui sa imbrace echipamentul de pompier. Va invinge echipa care va fi cea mai rapida.”

Pentru inceput, pompierii le-au demonstrat elevilor cum se imbraca echipamentul corect. Ulterior, a inceput cursa. 

In doi timpi si trei miscari Andrei a imbracat echipamentul primul. Vizibil emotionat, baiatul ne-a spus ca a facut 3 antrenamente pana a obtinut acest rezultat.

Acesta a fost incurajat de colegii sai pana a ajuns la linia de finis.

Valeria are 16 ani si a venit la competitie impreuna cu colegii sai de la liceul “Stefan cel Mare” din sectorul Riscani al capitalei. Adolescentii au format o echipa si au numit-o...

“Lupii lui Stefan”.

Valeria, ELEVA: Avem pe obraji pictata labuta de lup, ceea ce reprezinta puterea noastra. Ne-am pregatit timp de o saptamana impreuna cu pompierii si a fost o experienta unica. Pana acum eu am fost invingatoare, am facut costumatia in timp record, in 48 de secunde.”

Elevii spun ca sunt siguri ca se vor intoare in institutiile de invatamant cu locurile de frunte.

“Speram si la locul 1 si la 2 si la 3, dar este important ca am participat si am acumulat experienta.”

In urmatoarele zile copiii vor participa la mai multe concursuri. Vor trebui sa pregateasca Tema pentru Acasa, iar cea mai importanta proba va fi acordarea primului ajutor medical.

Alexandru OPREA, SEFUL IGSU: “Astazi in 8 localitati din Republica Moldova, 59 de echipe, fiecare compusa din 12 copii participa la acest concurs. In urmatoarele saptamani se vor alatura inca 27 echipe, iar in total vom avea 1032 de copii care vor trece prin scoala securitatii. Scopul principal este dublu, este o activitate in care copii vor socializa si vor invata deprinderi de viata care le vor prinde bine in viata matura.”

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta organizeaza Scoala Securitatii pentru Copiii din anul 2017. In ultimii doi ani, insa, nu s-a desfasurat din cauza pandemiei.

La competitie participa copii din clasele a 10-a si a 11-a.