Astazi a fost convocata Adunarea Generala a Judecatorilor. Pe ordinea de zi au fost patru subiecte, printre care si chestiunea privind alegerea celor patru membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii din randul judecatorilor, din cei cinci care au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting. Dupa sase ore de discutii, participantii Adunarii au reusit sa dezbata doar primul subiect de pe agenda, astfel acestia au decis sa intrerupa sedinta de astazi, iar subiectul privind alegerea membrilor in CSM sa fie amanata, pentru 28 aprilie. 

Ultimul update: 17.03.2023, 10:06 Publicat:17.03.2023, 09:45

UPDATE 15:35 Sedinta a fost intrerupta. 

UPDATE 15:25 Participanii de la Adunarea la a Judecatorilor au decis sa intrerupa sedinta. Chestiunea privind alegerea celor patru membri in CSM, din randul judecatorilor a fost amanata si urmeaza sa fie examinata pe 28 aprilie 2023.

UPDATE 15:10 Adunarea Generale a Judecatorilor au decis sa elaboreze o declaratie pentru urmatorea sedinta sa fie supusa votului pentru continut. O declaratie in care sa fie prezinte problemele cu care se atesta in sistemul judecatoresc. 

UPDATE 13:35 Liliana CATANA, JUDECATOR LA CURTEA SUPREMA DE JUSTITIE:Toate legile din ultima perioada au fost in defavoarea sitemului judecatoresc. Noi acum vorbim de o capturare a justitiei. Dezmatul pornit in justitie si degradarea sistemului judecatoresc ii pornit nu de ieri si nu de alaltaieri si ii pornit nu de actuala guvernare dar de multe altele, pentru ca asa a fost convenabil intotdeuna. Dezmatul in justitie s-a pornit atunci cand s-au facut numiri prin usa din spate a Parlamentului, cand noi am cautat nu oameni cu capacitati, dar fete si baieti de ai nostri. Pe noi atat de mult ne-au presat si a fost planificata distrugerea sistemul judecatoresc, un simplu lucru, ce inseamna judecatorul cu 20 de ani sa fie impus sa dea examenul cu copii care vin dupa facultate sa devina avocat, sa prevezi in lege ca judecatorul care nu trece de pre-vetting tu ii pui santiunea ca nu poate activa sapte ani. Eu cred ca se mai rabda aceasta alegere a CSM, dar trebuie sa fim corecti in fata legii.”

UPDATE 11:45 Participantii Adunarii Generale a Judecatorilor discuta despre problemele din sistemul judecatoresc. 

UPDATE 11:10 Membru al CSM, Victor Micu, prezinta un scurt raport de activitate.

UPDATE 11:05 A fost confimata ordinea de zi. 

Pe agenda au fost incluse:

1. Prezentarea raportului CSM despre activitate din ultima perioada si despre situatia din sistemul judecatoresc;

2. Initierea discutiilor cu privire la Regulamentul privind functionarea Adunarii Generale a Judecatorilor;

3. Oportunitatea si posibilitatea amanarii alegerilor pentru functia de membru in CSM;

4. Alegerea membrilor permanenti ai Consiliului Superior al Magistraturii din randul judecatorilor.

UPDATE 11:05 A fost inclusa pe agenda de zi propunerea judecatorului Sanduta Victoria, de a discuta daca este oportuna sau nu desfasurarea procedurii de alegere a candidatilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii. 

UPDATE 10:54 A fost inclusa pe agenda de zi propunerea judecatorului Sanduta Victoria, ca actualii membri ai CSM sa prezinte un raport de activitate cel putin pentru un an si discutii vizazi de situatia din sistemul judecatoresc. 

UPDATE 10:51 Cu votul majoritar s-a decis sa se initieze discutiile despre Regulamentul Adunarii Generale Judecatorilor. 

UPDATE 10:35 Judecatorul Sanduta Victoria a propus sa fie inclusa pe ordinea de zi subiectele, discutii privire la oportunitatea si posibilitatea amanarii alegerilor pentru functia de membru al CSM, dar si asculatarea raportul de activitate al CSM. 

UPDATE 10:15 Balan Gheorghe, judecator la Judecatoria Chisinau, a fost ales secretarul Adunarii Generale a Judecatorilor. 

UPDATE 10:14 Turcan Anatolie, judecator la Curtea Suprema de Justitie, a fost ales presedinte al Adunarii Generale a Judecatorilor cu 145 de voturi pentru. 

UPDATE 10:05 La sedinta sunt prezenti 330 de judecatori din cei apropae 430. Astfel s-a intrunit numarul necesar pentru a fi cvorum, sedinta Adunarii Generale a Judecatorilor este deliberativa. 

UPDATE 10:00 Sedinta Adunarii Generale a Judecatorilor a inceput. 

Adunarea Generala a Judecatorilor este constituita din judecatorii tuturor instantelor judecatoresti. Acestia urmeaza sa aleaga patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din randul judecatorilor, din cei cinci care au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting. 

6 din cei 12 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt judecatori. 4 din cadrul judecatoriilor, unul din cadrul Curtilor de Apel si unul de la Curtea Suprema de Justitie. Mandatul actualilor magistrati de la CSM a expirat in luna octombrie, anul trecut. In prezent, comisia Pre-Vetting evalueaza candidatii non-judecatori in CSM.