Directorul Centrului National Anticoruptie, Iulian Rusu, s-a aratat nemultumit de relatiile de colaborare a institutiei pe care o reprezinta cu Procutura Anticoruptie si Procuratura Generala. Acesta sustine ca acestia sunt neclare in ultima vreme. Contactati de PRO TV, responsabilii de la Procuratura Generala, dar si cei de la Procuratura Anticoruptie nu ne-au raspuns pentru a ne oferi un comentariu in acest sens. 

Ultimul update: 12.05.2023, 12:48 Publicat:12.05.2023, 12:33

„Relatiile cu Procutura Anticoruptie si Procuratura Generala sunt neclare in ultima vreme. Ele au fost bune o perioada, dar in ultima vreme chiar sunt neclare si eu sunt nedumerit de ce. As vrea in continuare sa fie bune, in special cand propunem investigarea cazurilor de spalare a sute de milioane de lei. In schimb, cand e vorba de un medic prapadit, care ia 500 de lei, se gasesc si camere de supraveghere. Eu cred ca trebuie sa ne concentram pe cauzele cele mai importante care afecteaza cel mai mult societatea noastra si sa avem vana cand ne ocupam de ele”, a declarat Iulian Rusu in plenul Parlamentului.  

Seful CNA a declarat ca condamnarea persoanei si executarea sentintei depinde de conlucrarea celor trei institutii. 

„Vreau sa fac o clarificare importanta. Exista patru piloni de baza care ofera rezultatul final - condamnarea persoanei si executarea sentintei. In primul rand este vorba despre partea investigativa, care o asigura Centrul National Anticoruptie, precum si partea de urmarire penala in cauzele unde noi efectuam nemijlocit urmarirea penala. Este partea de prezentare a acuzarii pe care o face procurorul, dar si care are competenta extinsa cand se ia decizii pe partea prejudiciara de aplicare a masurilor de reprimare sau a masurilor de asigurare. Sunt si instantele de judecata care iau decizia cu privire la vinovatia sau nevinovatia persoanei precum si sistemul de penitenciare care pun in aplicare sentintele. Daca n-o sa existe conclucrare intre cei patru piloni, noi nu o sa reusim sa obtinem rezultatele pe acre le asteapta toata societatea”, a adaugat Rusu. 

Totodata, Iulian Rusu a mentionat ca se opune fuziunii Centrului National Anticoruptie si Procuraturii Anticoruptie, dupa modelul Directiei Nationale Anticoruptie din Romania. 

„Exista riscul unor conflicte de interese. Exista un risc iminenent ca foarte multe cauze de rezonanta, care vor fi investigate, sa duca la neconstitutionalitate”, a explicat directorul CNA. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.