Atacatorul care a ucis doi angajati ai Aeroportului International Chisinau, dupa ce i-a fost refuzata intrarea in Republica Moldova, este un fost politisit din Tadjikistan, care a activat 7 ani in structurile ministerului Afacerilor Interne din Tadjikistan, dar a fost concediat pentru actiuni criminale. Anuntul a fost facut de seful Inspectoratului General al Politiei, Viorel Cernauteanu, informatia fiind oferita de reprezntantii ministerului Afacerilor Interne din Tadjikistan aflati la Chisinau. 

Ultimul update: 03.07.2023, 15:02 Publicat:03.07.2023, 15:01

Viorel CERNAUTEANU, SEFUL INSPECTORATULUI DE POLITIE:„Este fost angajat al politiei din Tadjikistan, care a activat sapte ani in structurile ministerului Afacerilor Interne din Tadjikistan, dar a fost concediat pentru manierile si actiunile criminale comise in alta crima.”

Mai mult, seful IGP a accentuat si astazi ca la momentul intrarii pe teritoriul Republicii Moldova, Rustam Ashurov nu figura in niciun sistem informational de cautare si nu este membru a unei grupari teroriste, informatie confirmata si de reprezentantii MAI din Tadjikistan aflati la Chisinau. Mai mult, Cernauteanu a mentionat ca la momentul intrarii pe Aeroportul International Chisinau, atacatorul avea un comportament pasnic si nu crea anumite suspiciuni. 

Viorel CERNAUTEANU, SEFUL INSPECTORATULUI DE POLITIE: „Apare frecvent in spatiul public ca persoana respectiva a fost anuntata, cautata sau era pusa pe listele anumitor grupari criminale sau teroriste. Confirm in mod repetat, persoana la data intrarii pe teritoriul Republicii Moldova nu figura in niciun sistem informational de cautare. Persoana cu atat mai mult la momentul intrarii pe Aeroportul International Chisinau a avut un comportament pasnic, fara a crea anumite suspiciuni. Ceea ce tine de filtrele care au fost stabilite de catre colegii sau statul Republicii Moldova in ultimul an de zile sunt niste asptecte de securitate nationala in raport cu unele persoane si nu este aceasta prima persoana care se declara neadmisa pe teritoriul Republicii Moldova, ori pe parcursul ultimelor 12 luni, au fost inregistrate peste 5 mii la trecere frontierei, prin Aeroportul International Chisinau.

Totodata, Cernauteanu a venit cu noi detalii si despre delegatia din Tadjikistan care a  venit la Chisinau, in urma atacului. Acesta mentioneaza ca angajatii ministerului Afacerilor Interne din Tadjikistan au venti la Chisinau pentru a se documenta in privinta crimei comisiei de Rustam Ashurov pe teritoriul Tadjikistanului, dar nu sa colaboreze cu autoritatile noastre pe cazul atacului fara precedent de pe Aeroportul International Chisinau. 

Viorel CERNAUTEANU, SEFUL INSPECTORATULUI DE POLITIE: „La moment pe teritoriul Republicii Moldova sunt in vizita trei angajati ai ministerului Afacerilor Interne din Tadjikistan, nu al altor servicii, care au venit pentru documentarea si ilucidarea unor circumstante legate de crima comisa de persoana respectiva pe teritoriul Tadjikistanului si care este cercetat pentru rapire de persoana si atac banditesc. Mai mult, inclusiv angajatii veniti din Tadjikistan au confirmat ca persoana nu este membru a unei grupari teroriste, este un criminal ordinar, care a comis o crima similara pe teritoriul Tadjikistanului in anul 2013, pentru care a ispasit pedeapsa si a iesit inainte de termen din puscarie si acum in mod repetat, in ambele cazuri avand calitatea de membru executar al acelui grupari.”

Vineri, pe Aeroportul International Chisinau a avut loc un atac armat fara precedent in urma caruia au fost ucisi un politist de frontiera, Serghei Munteanu si un angajat din Securitatea aeroportuara, Igor Ciofu, locotenent-colonel in rezerva al Serviciului de Protectie si Paza de Stat

Incidentul a avut loc cand cetateanului din Tadjikistan, Rustam Ashurov, i-a fost refuzata intrarea in Republica Moldova. Acesta a luat arma unui politist de frontiera si a efectuat mai multe impuscaturi, in urma carora a ucis politistul de frontiera si un angajat din securitatea aeroportuara care a intervenit. Totodata, un pasager a fost ranit, avand nevoie de ingrijiri medicale. Ulterior, individul s-a baricadat intr-o incapere din aeroport. Toti pasagerii au fost evacuati, iar la fata locului au intervenit ofiterii fulger, politistii, pompierii si mai multe ambulante.

Ashurov, a fost ranit in timpul asaltului politiei si se afla acum sub supravegherea medicilor si a fortelor de ordine. Autoritatile au anuntat ca individul nu va fi extradat si urmeaza a fi judecat in Republica Moldova pentru omor cu circumstante agravante. Astazi, Procuratura Generala a anunutat ca in privinta cetateanului din Tadjikistan invinuit de dublul omor de la Aeroportul International Chisina a fost aplicat arestul preventiv pentru un termen de 30 de zile.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.