Ministrul Justitiei, Sergiu Litvinenco, a participat la cea de-a patra editie a Forumului „Reformarea Justitiei si Combaterea Coruptiei 2022”. Acesta sustine ca Republica Moldova pentru a adera la marea familie europeana trebuie sa realizeze mai multi pasi, sase dintre care tin nemijlocit de sistemul de justitie.

Publicat:15.09.2022, 18:45

"In mod special, m-am referit la doua aspecte importante pentru parcursul european al tarii noastre:

1) Combaterea coruptiei. UE vrea sa vada, asa cum vrem si noi, investigatii credibile si ajunse la o finalitate, cu hotii la inchisoare si averilor lor confiscate. Nu peste patru ani, dar in timp rezonabil. Si in acest sens, am vorbit despre modificari legislative promovate de Ministerul Justitiei, pentru deblocarea anumitor procese: modificarea cadrului infraconstitutional pentru a fortifica o independenta reala a judecatorilor si procurorilor; legea care permite condamnarea in lipsa (deja avem doua dosare initiate de Procuratura Anticoruptie urmare aplicarii acestei legi); lucram la modificarea Codului penal, Codului contraventional, Codului de procedura penala, la proiectul privind masurile speciale de investigatie s.a.

2) Institutii de drept functionale si integre. Am considerat necesar sa explic etapele reformarii sistemului de justitie, incepand cu reforma pre-vetting (verificarea integritatii candidatilor la functia de membru al CSM, CSP si colegiile acestora), care este in desfasurare, iar pana la sfarsitul acestui an ar trebui sa avem un nou CSM, si continuand cu reforma Curtii Supreme de Justitiei – proiectul de lege a fost definitivat si urmeaza sa fie expediat Comisiei de la Venetia pentru expertizare. Avand o noua componenta a CSM si CSJ, in care se vor regasi doar judecatori cinstiti si integri, va fi mult mai usor sa continuam si finalizam evaluarea judecatorilor si procurorilor. Este important ca pana la final de mandat sa avem un sistem reformat si curatat”, a scris Sergiu Litvinenco pe pagina de Facebook.

Ulterior, Sergiu Litvinenco a mai scris ca tara isi doreste ca schimbarile sa se intample mai repede si in rastimpul acesta in care avem vointa politica puternica. 

„Dar cu totii intelegem ca reforma justitiei nu se face peste noapte. Este nevoie de putina rabdare, pentru ca nu viteza cu care se realizeaza reformele este importanta, ci calitatea acestora, pentru ca ne dorim rezultate care sa reziste in timp, indiferent de cine va veni la guvernare” ,a conchis ministrul Justitiei.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.