Si-au pus armele in cui si le-au schimbat pe ustensile de bucatarie. Zeci de vanatori si pescari din Hancesti si-au sarbatorit ziua printr-un ospat pe cinste. S-au intrecut la pregatit si degustat bucate vanatoresti si au petrecut o zi superba de toamna.

Publicat:12.10.2019, 18:25

Zeci de ceaune clocotind i-au adunat in jurul lor pe cei mai de seama vanatori. Fiecare si-a aratat abilitatile in a pregati cele mai gustoase mancaruri din carne de vanat, dar si peste, iar mireasma a facut asteptarea grea pentru pofticiosi. 

Liubov PLAMADEALA, REPORTER PRO TV: “Juriul da cele mai multe puncte celor care pregatesc cea mai frumoasa farfurie. Participantii ne-au povestit si din secretele prepararii unor bucate mai gustoase.”

“Preparam un mistret. 60 de kg are. L-am marinat acasa.”

“Pregatesc raci. Prinsi in raul Prut, de mine. Trebuie sa ii tii la temperatura pana se fac rosii.”

“O tocanita, friptura de carlan. Vanatorii tot timpul fac ceva deosebit. De fiecare data noi inventam ceva, nu poti sa stai pe loc.”

S-au intrecut nu doar in retete culinare, dar si la tras funia si la amenajat o curte vanatoreasca. 

Copii le-au urmat exemplul.

“Eu aici am venit cu bunelul.”

“Forma vanatorului. Patronasul, unde se pastreaza cartusele. Aici luau bautura, la vanatoare nu se permite vin. Avem cocos impaiat, salbatic de padure.”

Unii vaneaza de ani buni, altii abia au intrat in tagma vanatorilor. Pentru asta trebuie sa dai un juramant si sa participi la un ritual din mosi stramosi. 

“Am primit juramantul. Trebuie sa respectam toate legile vanatorilor. ”

Ca sa devii vanator trebuie sa fii barbat. Ani de pregatire. Mergeam cu colectivul si invatam.”

E o placere sa se intalneasca nu doar la pescuit si vanat, da si la ospete, spun membrii asociatiei. 

Mihai STERBET, PRESEDINTELE CONSILIULUI ASOCIATIEI VANATORILOR SI PESCARILOR DIN HANCESTI: “Am pregatit cadouri pentru toti participantii. Noi vrem sa se intalneasca mai des toti membrii asociatiei. Este si schimb de experienta. Odihna. Facem o sarbatoare frumoasa.”

Din Asociatia vanatorilor si pescarilor din Hincesti fac parte 583 de vanatori, iar in Republica Moldova sunt peste 15 mii de vanatori.