Mai multi diplomati straini aflati in Republica Moldova au venit cu un mesaj de felicitare de Ziua Martisorului adresat cetatenilor nostri. Oficialii spun ca poarta cu mandrie acest simbol al primaverii. 

Publicat:01.03.2023, 12:23

„La multi ani de Ziua Martisorului, Moldova. Diplomatii nostri poarta cu mandrie acest simbol al primaverii. Martisorul este sarbatoarea noilor inceputuri si a fericirii”, este mesajul publicat de Ambasada Regatului Unit in Republica Moldova

Si membrii Delegatiei Uniunii Europeane in Republica Moldova au venit cu un mesaj de felicitare cu ocazia sarbatorii Martisorul.

„In prima zi a primaverii, marcam sarbatoarea Martisorului - simbolul renasterii si al sperantei. Odata cu venirea primaverii, asteptam mai mult ca oricand ca binele sa invinga raul, iubirea sa invinga armele, cerul sa fie brazdat doar de curcubeie. Ramanem solidari si uniti ca sa ne bucuram de multe primaveri traite in pace”, au mentionat reprezentantii Delegatiei Uniunii Europeane in Republica Moldova.

Totodata, diplomatii de la Ambasada SUA din Republica Moldova au agatat un martisor imens pe cladirea Ambasadei. 

In fiecare an, pe 1 martie, in Republica Moldova este celebrata sarbatoarea Martisorului care marcheaza sosirea primaverii, simbolizand renasterea naturii, revenirea la viata. In 2017, Martisorul a fost acceptat pentru a fi inclus in lista reprezentativa UNESCO a patrimoniului imaterial al umanitatii.

Sarbatoarea martisorului este o traditie caracteristica Peninsulei Balcanice si se poate intalni in zona Balcanilor la romani si megleno-romani, precum si la bulgari care o numesc Martenita, dar si in Macedonia de Nord, Grecia de Nord si zonele Golo Burdo si Prespa din Albania. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.