Republica Moldova va obtine statutul de tara-candidat pentru aderare la Uniunea Europeana. Declaratia a fost facuta astazi de europarlamentarul Siegfried Muresan, aflat intr-o vizita la Chisinau. Oficialul sustine ca procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana a inceput, iar durata acestuia va fi determinata de vointa politica de la Chisinau. Vicepresedintele Parlamentului a dat asigurari ca toate institutiile statului lucreaza acum pentru a face procesul cat mai scurt si ireversibil.

Publicat:14.05.2022, 19:33

Siegfried MURESAN, EUROPARLAMENTAR: „Procesul de aderare a RM la UE a inceput. Exista vointa politica atat in RM, cat si pe plan european. Cererea a fost depusa, Consiliul UE, in care sunt grupate toate cele 27 de state membre a cerut Comisiei Europene imediat redactarea primului aviz.”

Desi nu a putut sa ofere un termen exact, Siegfried Muresan, se arata convins ca Moldova va deveni tara candidat la UE in scurt timp.

Siegfried MURESAN, EUROPARLAMENTAR: „Eu sunt sigur ca RM va primi acest statut intr-un interval de timp, cred eu, nu foarte indepartat, dar nu putem da o data la momentul de fata. Ce va fi dupa aceea, cat vor dura negocierile, acest lucru nu-l putem prezice in momentul de fata, putem spune doar ca procesul de aderare la UE, va depinde foarte mult si de ritmul reformelor la Chisinau.”

Vicepresedintele Parlamentului, Mihai Popsoi sustine ca toate institutiile statului sunt implicate pentru a apropia cat mai mult data la care RM va optine statutul de tara candidat la aderarea UE.

Mihai POPSOI, VICEPRESEDINTELE PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA: „Muncim atat la nivel parlamentar, cat si la nivel guvernamental, cat si la nivelul presedintiei, pentru a convinge toti partenerii nostri ca suntem pregatiti si este un moment istoric complicat, dar pentru a oferi o sansa RM si pentru a descuraja unele actiuni care se intampla in regiunea nostra e importat sa se ofere aceasta perspectiva de aderare RM.”

Muresan a subliniat ca Republica Moldova se bucura astazi de mai multa credibilitate la nivelul partenerilor internationali decat oricand si ca sustinerea tarii noastre va continua. 

Siegfried MURESAN, EUROPARLAMENTAR: „Am votat in Parlamentul European o asistenta macrofinanciara de 150 de mln de euro pentru RM si prima transa va veni in curand la Chisinau. Comisia Europeana a propus un sprijin bugetar, un suport bugetar aditional de 53 de mln de euro si aici deciziile sunt luate si sprijinul va veni.”

Cat despre tensiunile din regiunea transnistreana a RM si posibila extindere a razboiului din Ucraina si in tara noastra, eurodeputatul sustine ca nu exista motive de ingrijorare.

Siegfried MURESAN, EUROPARLAMENTAR: „Nu fiti ingrijorati! Nu as specula cu privire la extinderea razboiului. Obiectivul trebuie sa fie ca aceasta agresiune sa inceteze si agresorul sa opreasca aceasta agresiune. Ca atare, cred ca e foarte important sa ne pastram calmul, nu exista semnale de ingrijorare in momentul de fata.”

Siegfried Mureasan a reiterat ca agresiunea din Ucraina trebuie oprita, iar pentru asta UE va continua sa impuna sanctiuni impotriva Rusiei.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.