Inspectoratul de Integritate al ANI a emis in total 126 de acte de constatare, dintre care in 80 de cazuri au fost stabilite incalcari ale regimurilor juridice al averii si interelor personale, al conflictelor de interese, al incompatibilitatilor, restrictiilor si limitarilor. Comparativ cu perioada similara a anului precedent, numarul actelor prin care au fost constatate incalcari a crescut cu 39% .

Publicat:05.08.2020, 13:18

Potrivit datelor statistice prezentate de Inspectorat, cele mai multe incalcari au vizat nerespectarea regimului juridic al conflictelor de interese,  in rezultatul carora au fost emise 35 de acte de constatare.

In topul incalcarilor comise de subiectii declararii se inscriu si cazurile examinate de catre inspectorii de integritate pe aspectul ce vizeaza incompatibilitati de functie. Astfel ca, in privinta a 33 de persoane au fost emise acte de constatare pentru incalcarea acestui regim juridic.

In aceeasi perioada de referinta, inspectorii de integritate au stabilit in 10 cazuri ca subiectii au admis diferente nejustificate intre averea dobandita si veniturile realizate, existenta unor date eronate sau lipsa unor informatii din declaratiile de avere si interese personale.

Din totalul celor 80 de acte de constatare, circa 29 de subiecti ce detin functii de demnitate publica si 51 de subiecti aflati in alte functii publice au admis incalcari ale legislatiei, dupa cum urmeaza:

AVERE SI INTERESE PERSONALE  - 1 deputat, 1 procuror, 1 presedinte de raion, 1 consilier local, 4 functionari publici cu statut special, 1 conducator de organizatie publica si 1 angajat al CNFP;

CONFLICTE DE INTERESE – 15 primari, 1 viceprimar, 2 presedinti de raion, 2 consilieri locali, 1 functionar public, 1 functionar public cu statut special, 13 conducatori ai organizatiilor publice;

INCOMPATIBILITATI– 1 deputat, 1 primar, 1 viceprimar, 5 vicepresedinti de raion, 12 consilieri locali, 8 functionari publici, 2 functionari publici cu statut special, 3 conducatori si institutii publice;

RESTRICTII – 1 functionar public, 1 functionar public cu statut special.

Daca actele de constatare a incalcarilor vor ramane definitive, ANI va solicita institutiilor competente ca in privinta a 64 subiecti de control sa fie initiata procedura de incetare a mandatului, a raporturilor de munca ori de serviciu si, totodata, vor fi decazuti din dreptul de a mai exercita o functie publica sau o functie de demnitate publica pe un termen de 3 ani.