Sistemul bancar din Moldova va fi zguduit de un sir de preluari ilegale. O spune expertul Stefan Gligor. Potrivit lui, ceea ce s-a intamplat la Moldasig este grav, cand printr-o hotarare a intantei se decide ca o companie care detine un pachet minoritar de actiuni sa preia majoritatea. Astfel de judecatori trebuie privati de dreptul de a mai activa vreodat spune Gligor.

Publicat:22.11.2020, 19:34

Expertul politic Stefan Gligor a scris pe pagina sa de Facebook ca sistemul bancar si nebancar al Republicii Moldova va fi zguduit de un sir de preluari ale pachetelor de control. Gligor spune ca prima preluare de tentativa ostila ar fi in plina desfasurare.

Stefan GLIGOR, EXPERT POLITIC: “Judecatoarea Olesea Turcan, numita de Dodon in functia de judecator pana la atingerea plafonului de varsta pe 2 septembrie 2020, nici la trei luni de la acest eveniment remarcabil, a emis o ilegalitate stupefianta. Astfel, un fost actionar “Moldasig” S.A- “Wesna” LTD, care detinea in trecut 4.99 procente de actiuni a obtinut prin respectiva incheiere judecatoreasca controlul asupra 65 de procente din actiunile “Moldasig”.

scrie Stefan Gligor, care aminteste ca in perioada anilor 2016-2017, Comisia Nationala a Pietei Financiare a anulat prin mai multe hotarari 65 de procente din actiuni ale Moldasig, care erau detinute in mod concentrat de mai multe companii, actiunile fiind anulate si trecute in proprietatea Comisiei. Iar dupa trei ani, una din aceste companii, care detinea 4,99 de procente din actiuni, a contestat expropierea sa in judecata.

Stefan GLIGOR, EXPERT POLITIC: “Ce va pot spune e ca astfel de judecatori ar trebui dati afara de CSM si privati de dreptul de a activa in domeniul jurisprudentei pe viata. Anume asa oameni au facut posibila delapidarea rezervelor BNM si transformarea Moldovei intr-o spalatorie, nemaivorbind de exproprierea ilegala a sute de afaceri si ruinarea a mii de destine.”

Am incercat sa vorbim cu judecatoarea Olesea Turcan care a emis decizia, insa aceasta nu a fost de gasit pentru a comenta acuzatiile care i se aduc.  Deputatul Dumitru Alaiba a expediat demersuri catre Procuratura Generala si CSM pentru a examina ilegalitatile. Acum doua zile a fost scandal la Moldasig, dupa ce membrii Comisiei Nationale a Pietei Financiare au venit la compania de asigurari ca sa puna in aplicare decizia de a prelua administrarea acesteia. 

Actionarii companiei insa nu le-au permis sa intre, asa ca la fata locului a fost chemata politia. Veceaslav Platon si caruia i-a revenit pachetul de actiuni de 65 la suta, ne-a spus ca decizia comisiei este una ilegala, iar in spatele ei ar sta Vlad Plahotniuc si Ilan Sor. Avocatii acestora insa nu au venit cu nici o replica despre cele intamplate.