Situatia a fost si mai dificila in sate, unde nu circula troleibuze. Oamenii au asteptat minute in sir in statii, iar multi nu stiau despre protestul de astazi. Ca sa ajunga la serviciu, unii au chemat un taxi, iar altii au asteptat masini de ocazii. Circa 2500 de microbuze si autobuze nu au circutalat astazi in toata tara.

Publicat:23.02.2021, 14:09

“Astept. Daca nu o sa circule, ma intorc acasa, ce o sa fac? O sa sun la sef ca nu e transport si asta e.”

“Nici nu am cuvinte sa descriu ceea ce se face in tara. Speram la bine, dar nu stiu unde este binele nostru.”

Lucuitorii comunei Puhoi, Ialoveni, s-au pornit in aceasta diminata la munca asa cum o faceau de obicei. Au iesit la statia din centrul satului si au asteptat transportul public, fara sa stie ca astazi acesta nu va circula.

“ - Asteptam. Ce sa facem?

- Daca nu vine, ce faceti?

- Ne intoarcem acasa, ce putem sa facem. O sa recuperam ziua cand va fi transport. Ce pot sa fac in cazul dat? Eu nu am transport, iar taxiul costa scump.” 

In aceeasi situatie a fost si aceasta femeie care mai bine de jumatate de ora astepta la statie pentru a ajunge la Chisinau la serviciu. 

“Ce sa facem, alta iesire nu-i, trebuie sa hranesc familia, cu ce sa platim serviciile comunale? Avem credite.”

Acest barbat, care astepta la o alta statie, spune ca cei care au automobile, rar cand se opresc ca sa ia un pasager, chiar daca le este in drum.

“ - Masini de ocazie se opresc?

- Iata da din mana si o sa vezi, se opreste vreo unul? Nu iau cu boala aceasta, nu vor sa ia in masina.”

Iar in preajma altei statii de asteptare din Puhoi era unul dintre microbuzele care circula in sat si care astazi nu a iesit pe ruta. Soferul nu era in preajma. Nu a circulat transportul nici in satul Chetrosu din Anenii Noi. Igor, care lucreaza in constructii, a fost nevoit sa apeleze la ajutorul unui prieten ca sa-l aduca din Hirbovat pana in Chetrosu, iar de aici sa ia o masina de ocazie pana la Chisinau. 

“ - Ati stiut ca o sa fie sistat transportul astazi?

Nu am stiut. E foarte frig. Asteptam si noi poate se va opri o masina ca sa ajungem. A trecut acum un microbuz de la Tighina, dar este lume doar pe scaune, in picioare nu iau.”

Alti oameni ne-au spus ca au fost nevoiti sa mearga si cate 3 kilometri pe jos pana a ajunge la sosea ca sa poata opri o masina sau sa cheme un taxi.

“Noi suntem de la Floreni, noi numai microbuze avem, am venit cu taxiul pana la Sangera, de aici asteptam 33 sau 44. Azi am iesit si nici nu ne-a anuntat nimeni ca nu o sa fie microbuz si trebuie sa ajung la serviciu. Asta e o situatie foarte grea. Nu e normal.” 

Potrivit Asociatiei Patronale a Operatorilor de Transport Auto, circa 2500 de microbuze si autobuze nu au circulat astazi in semn de protest.