Fostul deputat al platformei DA, Alexandru Slusari, a declarat ca pretul de 1.230 de dolari pentru o mie de metri cub de gaze este o cifra incredibila, care are ca scop justificarea cedarii intregului volum de gaze regiunii transnistrene. Mai mult decat atat, acesta cere directorului de la Moldovagaz sa vina cu explicatii privind pretul de achizitie. La randul sau, Vadim Ceban, scrie intr-o postare pe Telegram ca aceasta este un pret preliminar, iar odata ce va avea datele necesare de calcul ce urmeaza a fi trimise de Gazprom va face public cifra exacta. 

„Va amintesc formula formarii pretului la gaz pentru trimestru I si IV conform contractului cu concernul rus. 30 % sa fie raportat la pretul gazului la hub-ul de gaze TTF din Olanda in ultima zi a lunii anterioare lunii de livrare. Alte 70 la suta din pretul „ de iarna” sunt  formate din preturile Platts a unui mix de produse petroliere precum benzina, motorina sau pacura, calculate la distanta de 9 luni pana la luna stabilirii pretului.

Va amintesc ca pretul de livrare a gazului de la Gazprom pentru luna noiembrie 2022 a fost de 815 dolari, iar pentru luna decembrie 2022 - 785 dolari. Ce s-a schimbat timp de o luna ca acest pret s-a majorat brusc tocmai cu 57 %? In noiembrie 2022 pretul mediu bursier TTF a fost 1.262 dolari pentru o mie m3. Nu am cifra exacta pentru decembrie, dar reiesind din informatia prealabila, nu cred ca pretul mediu ar fi mai mare de 1200 dolari”, explica Slusari intr-o postare pe facebook. 

Totodata, acesta a mentionat ca Vadim Ceban trebuie sa vina cu explicatii despre pretul de achizitie a gazelor naturale. Acesta spune ca ar fi cel mai urat si grav lucru, daca exista o intelegere obscura cu concernul rus. 

„30 procente de la 1.200 dolari este egal cu 360 dolari. Oare poate fi ponderea cosului petrolier la 870 dolari? Poate a fost schimbata formula de calculare a pretului? Dar noi nu am auzit nimic despre modificarea contractului cu Gazprom. Sau noi acceptam orice pret, venit de la Moscova, dat fiind faptul ca credem ca oricum nimeni niciodata nu va plati pentru acest gaz, furnizat in zona gri? Ar fi cel mai urat si grav lucru, daca exista o intelegere obscura cu concernul lui Putin, care urmeaza sa fie un paravan pentru toata aceasta combinatia cu resuscitarea regimului separatist”, a adaugat fostul deputat. 

In replica, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, spune ca pretul de 1.230 de dolari este unul prelimar, iar pentru a determina pretul estimativ este nevoie de datele reale privind vanzarile de gaze de catre Gazprom catre tarile straine pentru perioada aprilie-decembrie a anului precedent, date care trebuie prezentate de catre Gazprom, insa care nu au fost trimise inca. 

„Potrivit clauzelor contractuale de furnizare a gazelor naturale catre Republica Moldova intre Gazprom si Moldovagaz, la determinarea pretului contractual estimat al gazelor naturale se utilizeaza definitia „pretului de baza”, care se calculeaza anual pe baza datele reale privind vanzarile de gaze de catre Gazprom catre tarile straine pentru perioada aprilie-decembrie a anului precedent. Astfel, conform contractului dintre „pretul de baza” se calculeaza in prima luna de livrare a anului curent.

Pana in prezent, Gazprom nu a transmis oficial Moldovagaz datele initiale, inclusiv valoarea pretului de baza, pentru a determina pretul estimativ al contractului pentru ianuarie 2023, precum si pretul indicat anterior de 1.230 dolari este unul preliminar”, a scris Vadim Ceban pe canalul sau de Telegram. 

Totodata, acesta a precizat ca de indata ce datele de la Gazprom vor deveni disponibile, va publica calculul exact al pretului pentru a preveni diversele manipulari in spatiul public.

Azi dimineata, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a anuntat ca pretul de achizitie a gazelor naturale procurate de la Gazprom in luna ianuarie va fi aproximativ de 1.230 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz. Acesta a amintit ca aceste volume vor fi redirectionate regiunii transnistrene. 

La inceputul lunii decembrie, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a anuntat ca Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan pentru luna decembrie. 

Tot atunci, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a anuntat ca din 3 decembrie compania va achizitiona gaze naturale din doua surse, Gazprom si Energocom. Mai mult decat atat, acesta mentioneaza ca volumul de gaze naturale livrat de Gazprom va fi directionat integral in stanga Nistrului, catre Tiraspoltransgaz, iar gazul pentru malul drept va fi achizitionat de la Energocom. 

Expertii economici au criticat prevederile contractului semnat cu Centrala de la Cuciurgan. De exemplu potrivit lui Veaceslav Ionita, contractul nu este unul convenabil deoarece cetatenii vor achita mai putin pentru energie electrica,  insa mai mult pentru gaz. Potrivit lui, pierderile ajung la aproximativ 40 de milioane de dolari. Intr-o postare pe facebook expertul in energetica, Sergiu Tofilat, a salutat acordul cu malul stang al Nistrului in privinta energiei electrice, dar a venit cu alte calcule decat cele facute de vicepremierul Andrei Spinu.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.