La 3 iulie, dupa 28 de ani de activitate, Aurelian Silvestru a fost demis din functia de director al Liceului „Prometeu” din Chisinau, de catre alti doi fondatori ai institutiei, Stepan Cioclea si Nicu Roman, in urma unui conflict de interese, dupa cum afirma ultimul. Astfel, pe 13 august, a avut loc cea de-a doua etapa a unui concurs public desfasurat pentru ocuparea functiei de director al Liceului „Prometeu”, la care au fost intervievati trei candidati alesi in prealabil de comisia de concurs, scrie zdg.md

Publicat:13.08.2019, 22:12


Concursul a fost lipsit de transparenta, mass-mediei si unor profesori ai liceului fiindu-le restrictionat accesul. Mai mult decat atat, evenimentul nu s-a desfasurat la liceu, ci pe str. Nicolae Iorga, 20, unde isi are oficiul unul dintre fondatorii liceului, Stepan Cioclea, director „Planta-Vin” SRL.

Cei trei candidati pentru functia de director al Liceului „Prometeu” au fost Tatiana Verdes, Ion Popov si Daniela State.

Tatiana Verdes este doctor conferentiar, detine grad didactic superior si este prorector pentru activitatea stiintifica la Universitatea de Studii Politice-Economice „Constantin Stere”, dar si profesoara de limba si literatura romana la Liceul Teoretic „Stefan cel Mare”. Aceasta spune ca pentru ea acest concurs a fost mai mult o provocare, decat „o dorinta arzatoare”.

„Am o experienta si bune practici, pe care mi-as dori sa le implimentez si in Liceul „Prometeu-Prim”. Am vazut anuntul si m-am gandit de ce sa nu incerc, cu atat mai mult ca motivatia cea mare a fost copiii. Imi doresc sa fiu aici, ca sa fie si copiii mei aici”, mentioneaza candidata.

Daca va castiga concursul, Tatiana Verdes spune ca va realiza o analiza mai riguroasa si va tine cont de necesitatile si prioritatile elevilor, parintilor si a cadrelor didactice. Intrebata daca ea cunoaste suficent activitatile din cadrul Liceului „Prometeu-Prim”, candidata a spus ca vrea sa se focuseze pe solutii si nu pe probleme. Mai mult de atat, in fata comisiei, Verdes a recunoscut ca nu a identificat probleme in activitatea institutiei. Aceasta spune ca primul pas in calitate de director ar fi o formare continua ce tine de managementul proiectelor, dar si internationalizarea certificatelor – „e foarte real, am pus pasi concreti in prezentarea mea”.

In timp ce discutam cu prima candidata, desi fusese anuntata o pauza de 15 minute, peste 7 minute, presedintele comisiei a incuiat usa si nu ne-a mai permis sa asistam la prezentarea celui de-al doilea candidat, Ion Popov, director al Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Chisinau. 

La final de prezentare, ne-am apropiat de candidat. Acesta ne-a spus ca nu vrea sa apara in mass-media, pentru ca „nu e vorba de o functie atat de inalta”. Acesta a povestit ca este director al Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” de doi ani si jumatate. Intrebat de ce nu a ramas sa faca in continuare schimbari in institutia in care activeaza, Popov a spus ca „eu, in genere, sunt un jucator, castig, nu castig – intru in joc”. Candidatul spune ca prioritatea lui este un invatamant de calitate si ca isi doreste ca Liceul „Prometeu” sa devina un model pentru toate institutiile din tara.

Zinaida Virlan, directoarea adjuncta pentru Educatie la Liceului „Prometeu-Prim”, care a asistat la interviul cu cel de-al doilea candidat, ne-a povestit ca Ion Popov s-a dovedit a fi departe de ceea ce reprezinta azi „Prometeu”.

„Am avut impresia ca i-a fost pregatita prezentarea, avea greseli cand citea informatia. Raspunsurile la intrebari erau stranii, fie ca nu intelegea intrebarile, fie dadea un raspuns evaziv care era mult prea indepartat de intrebarea care i se adresase. Era clar ca domnul nu era pregatit sa raspunda la intrebari”, a spus Zinaida Virlan.

Cea de-a treia candidata, Daniela State, profesoara la Liceul „Columna” din Chisinau, a incercat sa plece neobservata si nu a dorit sa vorbeasca, argumentand ca, la moment, este angajata la o alta institutie privata si nu se poate expune, chiar daca deja a participat la acest concurs public. 

Comisia de concurs a fost compusa din 5 membri. Presedinte a fost Victor Zebca, care s-a prezentat ca fiind profesor conferentiar, insa pedagogii de la „Prometeu”, care au asistat la intervievarea candidatilor, au negat acest lucru, spunand ca, in realitate, Zebca este medic igienist si ca a activat in cadrul Comisiei de Administrare a Liceului „Prometeu-Prim”, fiind total lipsit de initiativa. 

CITESTE MAI DEPARTE PE: zdg.md