Deputatii socialisti au inregistrat un proiect de hotarare prin care propun ca data sarbatoririi Zilei Europei sa fie schimbata. Astfel, aceasta ar urma sa fie celebrata nu pe 9 mai, ci cu o zi inainte, pe 8 mai.

Publicat:14.12.2020, 13:16

"Avand in vedere faptul ca stramosii majoritatii cetatenilor Republicii Moldova au avut de suferit pe seama evenimentelor odioase produse in acea perioada, ziua dedicata comemorarii evenimentelor produse pe timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, comporta un rol deosebit in societate. Circa 600 de mii de moldoveni au luptat in acest razboi. Peste 70 de mii de soldati si-au dat viata pentru lupta cu agresorii. Astfel, data de 9 mai de-a lungul a peste sapte decenii se asociaza in inimile oamenilor cu Victoria impotriva represiunilor naziste, produse in perioada celui de-al doilea Razboi Mondial", se arata in nota informativa a proiectului.

Ziua Europei este sarbatorita pe 9 mai din 2017.

"In anul 2017 majoritatea parlamentara a instituit unei sarbatori paralele pentru aceeasi data. Declararea zilei de 9 mai in calitate de Ziua Europei concomitent cu Ziua Victoriei a fost produsa fara consultari publice, mai mult ca atat, contrar opiniei majoritatii. Autoritatile de atunci au explicat, ca prin acest pas Republica Moldova devine mai aproape de Uniunea Europeana, tinand cont ca in statele membre in aceasta zi se marcheaza Ziua Europei", se mai arata in proiect.

Autorii proiectului sunt deputatii Bogdat Tirdea, Vitalii Evtodiev, Nicolae Pascaru, Ivanna Koksal, Adela Raileanu, Grigore Novac si Mihail Paciu.