Soferii care vor depasi limita de viteza cu cel putin 40 km pe ora risca nu doar amenda si puncte de penalizare, dar si ridicarea permisului de conducere de la 30 pana la 105 zile. Pentru a recupera acest act, conducatorii auto vor trebui sa sustina un examen si sa demonstreze cunoasterea regulilor de circulatie rutiera. Cei care vor pica examenul vor ramane fara permis de conducere pentru inca 30 de zile. Aceaste modificari la codul contraventional au fost aprobate astazi de Guvern, iar pentru a intra in vigoare urmeaza sa fie votate in Parlament.

Publicat:15.06.2022, 21:41

Potrivit proiectului, soferii care vor depasi limita de viteza stabilita pentru un anumit sector de drum, cu mai mult de 40 km/h ar putea ramane fara permis de conducere pe un termen de la 30 la 105 zile. Pe langa asta, in functie de viteza depasita, soferii ar putea fi amendati cu pana la 5 mii de lei si ar putea primi pana la 7 puncte de penalizare.

MODIFICARI LA CODUL CONTRAVENTIONAL

Depasirea vitezei: de la 40 pana la mai mult de 80 km/ora 

Ridicarea permisului: de la 30 la 105 zile

Amenda: de la 1800 pana la 5000 lei

Puncte de penalizare: de la 5 la 7

Totodata, cei care vor incalca repetat aceste reguli, ar putea fi amendati cu pana la 10 mii de lei, cu suspendarea dreptului de a conduce pana la 180 de zile. Pentru a-si redobandi permisul, soferii vor fi nevoiti sa sustina un examen, iar cei care vor pica testul vor ramane fara permis pentru inca 30 de zile. Ministrul Afacerilor Interne spune ca proiectul vine sa-i responsabilize pe soferi si sa reduca numarul accidentelor rutiere.

Ana REVENCO, MINISTRUL AFACERILOR INTERNE: “Pe parcursul anului 2021, din cauza conducerii mijloacelor de transport cu viteza excesiva, au fost inregistrate si examinate in total 800 de accidente rutiere, soldate cu decese a 122 de persoane, aproape 1000 fiind traumatizate.”

In cazul in care proprietarul unui automobil isi va incredinta masina unui alt sofer, iar acesta va comite o incalcare, stapanul vehiculului ar putea fi obligat sa anunte identitatea persoanei care se afla la volan, timp de 60 de zile din momentul in care a primit scrisoare de la politie. In caz contrar va fi amendat.

Totodata, ar putea sa nu fie permisa inmatricularea si inspectia tehnica a vehiculelor, daca proprietarii acestora au incalcari neachitate.

Ana REVENCO, MINISTRUL AFACERILOR INTERNE: “La fel, asigurarea tragerii la raspunderea contraventionala a persoanelor care conduc mijloacele de transport, insa anterior au fost private de acest drept.”

Amenzile ar putea fi mai blande pentru cei care nu respecta unele marcaje rutiere. Soferii s-ar putea alege doar cu un atertisment din partea politistului sau cu o amenda de pana la 600 de lei, de doua ori mai mica fata de cat e in prezent. Modificarile la codul contraventional urmeaza sa intre in vigoare, dupa ce vor fi votate in Parlament.