Somerii beneficiari de ajutor social, care sunt apti de munca, vor fi obligati sa isi caute un job, altfel statul ii va lipsi de acesti bani. O astfel de masura a fost inclusa in reforma programului de ajutor social, care prevede reducerea treptata a platilor pentru aceasta categorie de persoane. Totodata in program vor fi inclusi zilierii, care pana acum nu beneficiau de ajutor social, iar numarul familiilor cu copii va fi dublat. In urmatoarele luni Guvernul urmeaza sa definitiveze noul sistem de ajutor social care ar putea fi aplicat din septembrie.

Publicat:15.05.2022, 00:30

Dan PERCIUN, DEPUTAT PAS: „Problema de baza a sistemului nostru de ajutor social este ca el este subfinantat, nu asigura pe deplin acoperirea celor mai sarace si vulnerabile familii si, in acelasi timp, o buna parte din beneficiarii de ajutor social, de fapt, sunt descurajati sa participe in campul municii, ca urmare a platilor care sunt astazi efectuate.”

Astfel, guvernarea si-a propus sa reformeze sistemul de ajutoare sociale.

Marcel SPATARI, MINISTRUL MUNICII SI PROTECTIEI SOCIALE: „Sa fie mai bine acoperite acele familii defavorizate care astazi nu beneficiaza de ajutorul social si totodata sa fie eficientizata acordarea ajutorului social printr-o directionare mai tintita.”

In acest sens, statul isi propune sa reduca treptat platile pentru somerii care sunt apti de munca, dar beneficiaza de ajutor social, in speranta ca acestia vor fi mai activi in cautarea unui loc de munca. 

Asadar, daca dupa o perioada de 6 luni beneficiarii vizati nu vor reusi sa se angajeze, suma ajutorului social se va reduce cu 20%, dupa 9 luni cu 40 la suta, iar dupa 12 luni de neangajare, daca nu au activat deloc, sau daca nu au activat ca zilier in agricultura macar 40-60 zile in ultimul an, vor pierde ajutorul social, cu exceptia cazurilor in care in familie sunt persoane cu dizabilitati.

REDUCEREA AJUTORULUI SOCIAL IN CAZUL IN CARE BENEFICIARUL NU SE ANGAJEAZA

- dupa 6 luni de neangajare in campul muncii, se reduce cu 20%;
- dupa 9 luni de neangajare, se reduce cu 40%;
- dupa 12 luni de neangajare, daca nu au activat deloc, vor pierde ajutorul social

Marcel SPATARI, MINISTRUL MUNICII SI PROTECTIEI SOCIALE: „Familiile care au in componenta lor someri sau zilieri si sunt beneficiare de ajutor social, vor avea o conditie de a cauta activ un loc de munca si daca vor gasi un astfel de loc de munca, venitul din acel nou contract de munca nu va mai fi dedus de ajutorul social.”

In acelasi timp, legea prevede dublarea numarului familiilor cu copii incluse in Program. De asemenea, statul isi propune sa acorde o protectie sociala mai sporita zilierilor, care vor fi inclusi in programul ajutorului social.

Dan PERCIUN, DEPUTAT PAS: „Noi o sa le dam voie sa beneficieze de ajutor social, nu o sa tinem cont de veniturile din agricultura atunci cand vom stabili coantumul ajutorului social, in speranta ca prin aceste masuri vom asigura o protectie sociala mai mare pentru aceste categorii si in egala masura vom incuraja inregistrarea oficiala a acestor munci care astazi in proportie de 99% se desfasoara la negru.”

Autoritatile sustin ca decizia de a modifica sistemul de ajutor social a fost luata dupa un sir de analize si consultatii la care au participat inclusiv experti internationali.

Marcel SPATARI, MINISTRUL MUNICII SI PROTECTIEI SOCIALE: „Analiza efectuata a relevat faptul ca acoperirea programului de ajutor social a familiilor defavorizate este insuficienta. Astazi rata saraciei extreme, conform datelor biroului National de Statistica, constituie 10,8% din cele 1,13 milioane de gospodarii din tara. Asta inseamna ca in jur de 120 de mii de familii sunt extrem de sarace. Dintre acestea doar 26% sunt incluse programul de ajutor social.”

Potrivt ministrului muncii si protectiei sociale, ponderea somerilor inclusi in program este destul de mare. Din cei 28 de mii de someri inregistrati in 2021, aproape 8000 erau beneficiari de ajutor social. In martie a acestui an erau aproape 40 de mii de familii beneficiare de ajutor social, iar valoarea medie a ajutorului social lunar a fost de 1131 lei.

STATISTICI SOMERI

TOTAL SOMERI 2021 - 28 000 persoane
BENEFICIARI DE AJUTOR SOCIAL - 7 965 persoane.