Spiritele se incing la Leuseni. Fermierii care au iesit cu tractoarele pentru a protesta, au blocat o banda de circulatie si au inceput sa claxoneze.

Ultimul update: 07.06.2023, 12:56 Publicat:07.06.2023, 12:56

UPDATE: Fermierii au deblocat banda de circulatie.

Ulterior, Asociatia Forta Fermierilor au anuntat ca in unele raioane, fermierii au inceput sa blocheze pe 15 minute drumurile.

Mai multi fermieri au iesit cu tractoarele pe drumurile din comuna Leuseni, raionul Strasini, dar si raionul Soroca pentru a protesta. Asta dupa ce ieri, membrii Asociatiei Forta Fermierilor au anuntat ca discutia cu prim-ministrul Dorin Recean nu s-a soldat cu rezultat pentru agricultori si in situatia creata vor organiza un protest in mai multe raioane ale tarii. In replica, premierul Recean a declarat ca Guvernul reprezinta interesele tuturor cetatenilor, iar negocierea unui echilibru intre interesele tuturor cetatenilor este un proces complex. Mai mult acesta a mentionat ca an de an, Executivul creste volumul subventiilor acordate fermierilor din Moldova. 

Anterior asociatia Forta Fermierilor a inaintat Guvernului o Declaratia in care erau stipulate mai multe angajamente cerute sa fie asumate public de Executiv. Printre acestia se numara: achitarea tuturor datoriilor la subentiile pentru anul 2022, alocarea compensatiilor costurilor de producere a fermierilor mici si mijlocii in valoare de cel putin 3.000 de lei pe hectar la culturile agricule de prima grupa (grau, orz, rapita), dar si restrictionarea temporara prin decizia CSE a importului graului, porumbului, rapitei si floarea soarelui in Republica Moldova din Ucraina.