Vicepremierul, Andrei Spinu, spune ca astazi a fost incheiata licitatia Energocom organizata pentru ca Moldova sa cumpere energie electrica de la 1 mai, cand expira contractul cu centrala de la Cuciurgan. Andrei Spinu mentioneaza ca saptamana viitoare Energocom va anunta care sunt ofertele si preturile oferite la licitatie.

Publicat:22.04.2022, 13:39

Andrei SPINU, VICEPREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: Ora 10:00 a fost termenul limita pentru a depune documentele. Colegii de la Energocom si comisie cred ca acum se ocupa pentru deschiderea ofertelor. Vom vedea, nu am mai multa informatie pentru moment.”

- Nu stiti cate comapanii au aplicat? 

Andrei SPINU, VICEPREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: „Nu cunosc pentru ca de la 10:00 sunt aici.”

- Dar de maine ce urmeaza? Maine va fi anuntat castigatorul?

Andrei SPINU, VICEPREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: Ei o sa mearga pe procedura sa valideze tehnic ofertele. Cel mai posibil ca saptamana viitoare pe marti-miercuri va fi clar care sunt ofertele, preturile oferite si atunci vom comunica asa cum am spus si la conferinta de presa.”

Saptamana trecuta, Comisia pentru Situatii Exceptionale s-a intrunit in sedinta si a aprobat mai multe decizii privind securitatea energetica a Republicii Moldova.  Comisia a decis sa organizeze o licitatie pentru a cumpara energie electrica. 

Aceasta a fost lansata de Energocom. Cantitatea de electricitate cumparata va fi folosita de pe 1 mai, cand expira contractul incheiat cu Centrala de la Cuciurgan, si pana pe 30 iunie. Castigatorul licitatiei va fi cel care va propune cel mai mic pret pentru energia electrica. 

Autoritatile spun ca in cazul in care pretul la energia electrica va fi cu cel putin 5 procente mai mare decat cel pe care il ofera acum Cuciurganul, atunci tariful pentru consumatorii finali ar putea sa creasca. 

In luna martie, contractul de achizitie a energiei electrice cu Ceantrala de la Cuciurgan a fost prelungit doar pentru o luna si nu pentru un an asa cum anuntau anterior autoritatile, motivul fiind incertitudinea livrarilor de gaze.