Targ traditional cu elemente de pandemie! In curtea Muzeului de Etnografie din capitala a avut loc azi Targul Mesterilor Populari. In masti si pastrand distanta intre ei, mesterii si-au expus lucrarile pe tarabe. Si vizitatorii au purtat masti, iar la intrare li s-a masurat temperatura. Doua persoane aveau grija ca in interior sa nu se faca aglomeratie. Nu a fost insa cazul sa se intervina deoarece a fost destul de putina lume.

Publicat:17.10.2020, 17:39

Andrei SCLIFOS, MESTER POPULAR: “Ceramica este mai calduroasa. Contine in ea apa, pamant si foc. Este ceva prin care poti sa iti realizezi foarte multe idei.”

De 30 de ani, Andrei Sclifos, nu se mai desparte de indeletnicirea pe care a indragit-o foarte mult. In lucrarile sale se inspira din povestile copilariei si confectioneaza figurine din ceramica.  

Andrei SCLIFOS, MESTER POPULAR: “Imi place stilul haios, ca suntem un neam haios. Uitati-va aici, se intelege de ce. Toate lucrarile au un mesaj aparte.”

Pe langa jucarii mesterul mai face si  diferite obiecte casnice, tot in stilul sau.

Andrei SCLIFOS, MESTER POPULAR: “Ulcior care este functional, dar in acelasi timp decorativ. De exemplu, vas pentru tuica. Aici e un personaj, un pacalici.”

“A cumparat o jucarie muzicala pentru copil. Nu am stiut ca este targ, eram in trecere. Este o expozitie foarte frumoasa.”

Marcel Ostrovschi a venit la targ cu o colectie impresionanta de haine traditionale moldovenesti.  

Marcel OSTROVSCHI, MESTER POPULAR: “Aici este un set, cu brau, camasa si fusta. Costa 1600 de lei.”

Si ca sa-si laude marfa mesterul popular s-a imbracat din cap pana in picioare in stil traditional.

Marcel OSTROVSCHI, MESTER POPULAR: “Eu sunt imbracat in bondita, ie barbateasca de sarbatoare, cureaua din piele. Pantalonii, nu sunt itari. Diferenta este ca itarii au lungimea de doi metri si se incretesc. Dar si cizme pentru dansatori.”

Ilhana Sabovici este din Muntenegru si a venit in Moldova in vizita la o prietena iar astazi a ajuns la targ. Bineinteles ca nu putea pleca acasa cu mana goala.  

“Astazi am venit la acest targ cu prietena mea. Am cumparat un set de pahare si ulcior. Ceva practicabil, frumos, memorabil si se poate folosi mereu.”  

Dumitru Taraban are 77 de ani si face lucruri din piele. Spune ca a invatat meseria de la parinti. Desi cumparatorii veniti la targ puteau fi numarati pe degete, mesterul a reusit sa vanda cate ceva.

Dumitru TARABAN, MESTER POPULAR: “- Astazi am vandut asta.  

- Ce faci cu ea?

- Cu ea te aperi de cei rai. Este ca o arma de educatie sau de aparare.”

Astazi la eveniment s-au adunat in jur de 20 de mesteri si cam tot atatia vizitatori. Targul care este la cea de-a treia editie va fi deschis si maine.