Rusia ar intentiona sa deschida un nou front impotriva Ucranei, context in care este posibil ca in viitorul apropiat sa aiba loc un atac asupra Republicii Moldova, potrivit ziarului britanic The Times, care citeaza surse militare ucrainene, relateaza Agerpres.

Ultimul update: 02.05.2022, 13:19 Publicat:02.05.2022, 13:18

Prin deschiderea unui front dinspre Republica Moldova, fortele ruse ar putea sa se indrepte cu usurinta catre orasul-port ucrainean Odesa dinspre vest. Publicatia britanica noteaza ca exista ”indicii” cu privire la un posibil atac care sa vizeze Republica Moldova.

„Credem ca la Kremlin a fost luata deja decizia de a ataca Republica Moldova. Soarta Republicii Moldova este cruciala. Daca rusii incep sa obtina controlul, din punct de vedere militar suntem un obiectiv mai usor (de cucerit – n.r.) si amenintarea la adresa Ucrainei va fi existentiala”, a declarat o sursa militara ucraineana pentru The Times.

Potrivit expertilor occidentali, Moscova si-ar dori taie accesul Ucrainei la Marea Neagra, prin stabilirea unei legaturi terestre dinspre Rusia, de-a lungul intregii zone de tarm, catre republica separatista Transnistria, din estul Republicii Moldova. Totodata, serviciile de informatii ucrainene atrag atentia asupra activitatii de pe aerodromul principal din Tiraspol, capitala republicii autoproclamate, ceea ce ar indica faptul ca Rusia se pregateste pentru un conflict, mai precizeaza sursele militare citate de publicatia britanica.

Aproximativ 1.500 de militari rusi ar fi stationati in Transnistria, conform functionarilor occidentali, iar Moscova ar putea recurge la un „pretext” ca sa intervina in Republica Moldova. Totul ar putea sa se suprapuna cu defilarea care va avea loc pe 9 mai in capitala rusa, cand este celebrata Ziua Victoriei, prin care se marcheaza capitularea nazista din cel de-al Doilea Razboi Mondial, mai noteaza sursa citata.

Saptamana trecuta, oficiali de la Kiev au precizat ca daca Republica Moldova va cere ajutorul Ucrainei, trupele acesteia ar putea „rezolva” situatia din Transnistria. Autoritatile de peste Prut au facut insa apel la reposabilitate din partea tuturor. Informatiile apar in contextul incidentelor care au avut loc la inceputul saptamanii trecute in Transnistria. 

Luni, 25 aprilie, un atac cu lansatoare de grenade a vizat o cladire a sediului Serviciului de Securitate al autoproclamatei republici separatiste, iar o zi mai tarziu, doua explozii au avut loc in localitatea Maiak din regiunea Grigoriopol, fiind distruse doua antene de telecomunicatii ale centrului de radio si televiziune Maiak, care retransmiteau semnalul unor televiziuni si radiouri din Rusia.

Sursa: